Zeci de tone de cauciucuri uzate provenite din Italia urmau să intre în România. Oprite la frontieră

Două camioane cu 46,5 tone de cauciucuri uzate au fost oprite la intrarea în România de către comisari ai Gărzii de Mediu Arad, pentru că firma la care urmau să ajungă nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a prelua astfel de deşeuri.

Cele două camioane au fost oprite la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II. Erau încărcate cu cauciucuri uzate și veneau din Italia. Șoferii erau de naționalitate română.

„Comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Arad, împreună cu agenţi ai PTF Nădlac II, au interzis intrarea în ţară a cantităţii de 46,5 tone constând din anvelope uzate şi şenile de cauciuc. Transportul provine dintr-o ţară a Uniunii Europene, având destinaţia în judeţul Hunedoara la un agent economic care nu deţine instalaţie de valorificare – condiţie obligatorie prevăzută de legislaţia în vigoare pentru transferurile de deşeuri”, au informat reprezentanți de la Garda de Mediu.

Aproape de 550 de milioane de euro pe an este cifra de afaceri a societăților care sunt implicate în comerțul cu deșeuri. Reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Vămii estimează că o sumă similară este obținută și pe piața neagră e deșeurilor. În 2021, România a descoperit tot atâtea transporturi ilegale de gunoaie cât în ultimii cinci ani.

În România ajung deșeuri tocmai din Japonia, dar cele mai multe provin de la state bogate din Europa: cum ar fi Germania, Belgia, Olanda, Italia sau Marea Britanie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lipsa selectării deșeurilor pentru a fi refolosite în diferite industrii este motivul creșterii importului legal cu gunoi din alte state.

Mult mai bănoasă este piața neagră a gunoaielor. Rețelele care importă ilegal deșeuri au pus la punct adevărate camuflaje pentru a aduce gunoaie în România. Unul dintre acestea este comerțul cu produse second-hand. Astfel, nu doar hainele, ci și resturi metalice și calculatoare distruse, sunt trecute ca bunuri second-hand în acte.

Importul de deșeuri, legal sau ilegal, este una dintre afacerile cele mai profitabile din România. Între 10.000 și 100.000 de euro (în cazul produselor dificil de reciclat și care nu pot fi depozitate direct la o platformă de gunoi) valorează un container cu deșeuri adus în România, după estimările Gărzii de Mediu, dar și ale organizațiilor non-guvernamentale din domeniul protecției mediului.