Zelensky, discurs live în Parlamentul Italiei: „Imaginați-vă Genova ca Mariupol, complet arsă, cu oameni care fug de război”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a apărut astăzi, 22 martie, prin intermediul unei transmisii video live, în Parlamentul Italiei, unde a fost ovaționat cu aplauze, în picioare, de către parlamentarii italieni.

Președintele ucrainean a ținut un discurs de aproximativ 15 minute în fața deputaților și senatorilor italieni

„Drag popor italian, astăzi am vorbit cu Sanctitatea Sa Papa Francisc care a spus niște cuvinte foarte importante”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Papei Francisc „I-am răspuns că poporul nostru s-a transformat într-o armată”, a spus președintele ucrainean, amintind cât de mult a văzut Ucraina „răul pe care îl aduce inamicul, câtă devastare lasă, câte vărsări de sânge”.

„Italia și-a deschis inima și porțile” Ucrainei. „Invazia rusă distruge familii, războiul continuă să devasteze orașele ucrainene, unele sunt complet distruse, precum Mariupol, care avea jumătate de milion de locuitori. Un oraș ca Genova, imaginați-vă Genova complet arsă. Un oraș din care oamenii fug cu autobuzele pentru a fi în siguranță”.

Zelensky a subliniat că scopul rușilor „este Europa, să vă influențeze viețile, să aibă control asupra politicii voastre și distrugerea valorilor voastre. Ucraina este poarta pentru armata rusă, ei vor să intre în Europa, dar barbaria nu trebuie să intre.” Atrocități care coincid, a explicat el, cu violul și violența. „La Kiev rușii torturează, violează, răpesc copii, ne distrug și ne iau bunurile cu camioanele – a spus Zelensky – Ultima dată în Europa lucrurile astea au fost făcute de naziști. Armata rusă a reușit să mineze și marea în apropierea porturilor noastre, iar acesta este un pericol și pentru țările vecine”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Acum o săptămână am vorbit la o întâlnire, la Florența, i-am rugat pe toți italienii să poarte numărul 79, care era atunci numărul copiilor uciși, acum sunt 117, din cauza continuării războiului. Cu presiunea rusă sunt mii de răniți, sute de mii de vieți distruse, de case părăsite, morți în gropi comune și în parcuri”, a mai spus președintele ucrainean în fața deputaților italieni.

El a mai amintit: „Ucrainenii v-au fost alături în timpul pandemiei, am trimis medici, iar italienii ne-au ajutat în timpul inundației. Apreciem foarte mult, dar invazia asta durează de 27 de zile, aproape o lună, avem nevoie de alte sancțiuni, de alte presiuni (împotriva rușilor, n.r.)”.

După Zelenksy a luat cuvântul președintele Consiliului de Miniștri, Mario Draghi

„Astăzi, Ucraina nu se apără doar pe ea, ci și pacea, libertatea și securitatea noastră”, a amintit Mario Draghi.

„Italia – a adăugat el – este alături de Ucraina. Italia vrea ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană” .Asta pentru că, a explicat premierul, „ne dorim să trasăm o cale de mai mare apropiere a Ucrainei de Europa. Este un proces lung, format din reformele necesare, dar Italia este alături de Ucraina în acest proces.”

În ceea ce privește sancțiunile, premierul a amintit că „în Italia avem bunuri înghețate de peste 800 de milioane de euro de la oligarhii ruși” apropiați lui Putin.

Cu toate acestea, este esențial să se răspundă la război cu ospitalitate. „Când groaza și violența par să preia puterea – a spus Draghi – tocmai atunci trebuie să apărăm drepturile omului și cele civile, valorile democratice; celor care fug de război trebuie să le oferim ospitalitate. În fața masacrelor trebuie să răspundem cu ajutoare, chiar și militare, pentru rezistență.”. Tocmai în ceea ce privește tema ospitalității, premierul a subliniat că executivul a „alocat noi fonduri. Vrem să ajutăm refugiații nu doar să aibă un cămin, ci și să muncească pentru a se integra”.

„Declarăm în modul cel mai solemn apropierea și sprijinul întregului Parlament și al poporului italian față de Ucraina și instituțiile sale democratice libere, în fața atacului nejustificat al Federației Ruse. Ne alăturăm, într-un lanț de solidaritate, parlamentelor celorlalte țări în fața cărora ați intervenit deja”, a spus președintele Camerei, Roberto Fico.

„Suntem alături de dumneavoastră împreună cu UE pentru a contracara continuarea conflictului”, a spus președinta Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati. Adresându-se lui Zelensky, Casellati a adăugat: „Suntem încrezători în eficacitatea sprijinului internațional oferit țării dumneavoastră și încurajăm efortul continuu al diplomației”.

Distribuie acest articol