Zi liberă în Italia de 1 noiembrie. Plată suplimentară la salariu pentru cei care lucrează în această zi

La data de 1 noiembrie italienii sărbătoresc Ziua Tuturor Sfinților, zi cu semnificație religioasă trecută prin lege în rândul zilelor libere la nivel național.

În anul 2022 sărbătoarea este în ziua de marți a săptămânii, ceea ce înseamnă că lucrătorii care decid să lucreze au dreptul, pe lângă plata normală a zilei de lucru, la o majorare prevăzută de contractul colectiv național de muncă. De asemenea, pot opta pentru o zi liberă compensatorie.

De exemplu, în sectorul asistentelor familiale, cele care au ales să fie prezente la locul de muncă au dreptul la o retribuție suplimentară egală cu 60% din plata unei zile de lucru.

În Italia biserica romano-catolică sărbătorește la 1 noiembrie sărbătoarea Tuturor Sfinților

O sărbătoare creștină în care sunt sărbătoriți toți sfinții, cunoscuți și necunoscuți. În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană, cele protestante, sărbătoarea se ține în ziua de 1 noiembrie din calendarul gregorian.

În Biserica Romano-Catolică, Sărbătoarea Tuturor Sfinților precede cu o zi Comemorarea Credincioșilor Răposați, a cărei solemnitate a fost fixată pe 2 noiembrie.

În schimb, în bisericile orientale, anume cele ortodoxe și cele greco-catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean.

Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol