Un italian despre satele din România: „Adevărate muzee etnografice sub cerul liber”

O publicație din nordul Italiei, IVG (Il Vostro Giornale), înființată la Savona, în anul 2006, a publicat recent în secțiunea dedicată iubitorilor de călătorii un articol în care Simone Monaco prezintă România ca fiind una dintre cele mai frumoase și mai interesante țări din estul Europei, deși încă unii occidentali mai au rețineri în a întreprinde o călătorie în această zonă a continentului nostru. „O țară cu un patrimoniu cultural deosebit și cu un teritoriu rural din alte timpuri.”

Italianul Simone Monaco scrie în articolul său cu admirație atât despre România cât și despre Bulgaria și recomandă aceste țări din punct de vedere cultural iubitorilor de călătorii. Totuși, italianul avertizează pe cei doritori că între țările din occidentul european și cele din estul continentului, există un decalaj economic și social care îi va putea impresiona în mod negativ la prima vedere. Nivelul scăzut de trai, infrasctructura, diferența mare a gradului de civilizație de la oraș la sat, sunt câteva aspecte la care s-ar putea aștepta călătorul abia ajuns în aceste țări, dar care va fi încântat în același timp de un imens patrimoniu cultural și natural de o valoare deosebită.

„România are multe frumuseți istorice și naturale – scrie Simone Monaco – munții Carpați, mănăstirile ortodoxe din Țara Românească și Moldova (patrimoniul mondial UNESCO), castele, bisericile fortificate din Transilvania, regiunea istorică a Maramureșului și capitala București, care, în comparație cu restul țării, are o imagine mult mai occidentală. Dar mulți turiști străini recunosc faptul că principala frumusețe a acestei țări sunt satele din mediul rural, teritoriu și spațiu care s-a oprit undeva, la o epocă îndepărtată. Mașinile agricole, cu puține excepții, sunt absente și se întâmplă des să putem vedea cărucioare de mână sau căruțe pline cu furaje, trase de animale pe șosea. Tocmai din acest motiv mulți definesc peisajul rural românesc drept un adevărat muzeu etnografic în aer liber.”

Italianul recomandă turiștilor care intenționează să viziteze România să călătorească cu avionul până la București și de acolo să închirieze o mașină pe care să o folosească pentru a vizita frumusețile patriei noastre, dar să folosească neapărat un navigator GPS pentru că „șoselele nu sunt în bune condiții, iar indicatoarele rutiere lipsesc pe alocuri.”

Cu toate acestea, România este alături de Bulgaria, din punctul de vedere al italianului Simone Monaco, „țări extraordinare care trebuie descoperite” de către turiștii străini, care vin din occidentul european.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Mănăstirea Voroneț. Foto: IVG
Distribuie acest articol