Ziua internațională a fetițelor – Spune ”nu” căsătoriei infantile și a exploatării fetițelor!

O fetiță mireasă la Vadiya, in India
O fetiță mireasă la Vadiya, in India

Astăzi, 11 octombrie, este Ziua Internaţională a fetițelor.

Potrivit ONU, această  zi este marcată anual în toată lumea pentru a sublinia importanța abilitării fetelor și asigurării respectării drepturilor omului.

Iar conform UNICEF, cele două mari probleme cu care se confruntă fetițele și adolescentele din mare parte a lumii sunt căsătoria infantilă și sfrutarea lor ca forță de muncă.

Potrivit organizatiilor pentru drepturile copiilor, mai mult de 700 de milioane de fete s-au căsătorit sub vârsta de 18 ani, din care  25 000 zilnic sunt obligate de familie, de sărăcie și de reguli sociale discriminatorii, să spună ”da” unui bărbat cu mulți ani mai mare decât ele.

Una din trei are chiar și mai puțin de 15 ani, în unele țări cu o tradiție de acest gen, miresele ajungând să aibă doar 10 – 11 ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Astfel, se constată că în lume, la fiecare 7 secunde, o fetiță este obligată să se căsătorească!

Ele sunt expuse unui risc foarte mare de a se infecta cu HIV sau alte boli, și au șanse foarte mici de a termina școala.

Însă cel mai grav, afirmă organizațiile internaționale, este faptul că nașterea prematură provoacă anual mii de decese.

70 000 de fete cu vârste între 15 și 19 ani, mor anual din cauza problemelor legate de gravidanță și naștere.

Numărul fetelor căsătorite înainte de a împlini 15 ani este estimat să ajungă la 50 de milioane până în 2020 și la 100 de milioane până în 2030, dacă va continua ritmul actual, potrivit Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA), citat de independent.co.uk.

Este vorba despre aranjarea unor căsătorii cu copii care nici măcar nu înțeleg ce înseamna să fii căsătorit sau să fii adult. Fetelor li se fură copilăria. Fac copii înainte să fie pregătite și avem de-a face cu sărăcie în rândul mai multor generatți. Trebuie să oprim acest cerc vicios, a declarat Babatunde Osotimehin, directorul executiv al UNFPA, citat de cotidianul britanic.

Potrivit unor statistici, cele mai multe căsătorii infantile au loc în Bangladesh, unde o treime din fete sunt măritate până la împlinirea a 15 ani. Iar în India și Iran miresele abia dacă  au 10 ani împliniți.

”Părinții mei m-au căsătorit când aveam 14 ani, iar acum am 18 ani și doi copii. Am vrut să devin profesor, dar în schimb am fost forțată să mă căsătoresc “.

Declară Santana, o fată din India căsătorită la 14 ani. Ea este o fată-mireasă din Bengalul de Vest, un stat din estul Indiei, unde o fată din două este căsătorită până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Țările africane Niger,  Ciad, Republica Centrafricană, Mali și Somalia sunt caracterizate de un număr extrem de ridicat în ce privește fetițele-mirese.

Nu numai căsătoria infantilă este o problemă a fetițelor și a adolescentelor din țările subdezvoltate îndeosebi, ci și recrutarea și sfrutarea lor ca forță de muncă.

Copile între 5 și 14 ani, sunt ocupate cu munci domestice, în agricultură sau îngrijirea animalelor sau au deja locuri de muncă de cele mai multe ori neplătite sau plătite sub minimul unei retribuții decente.

În Asia Meridionale, Medio Oriente şi Africa de Nord, fetițele sunt ocupate cu munca un timp dublu decât celelalte fetițe  din restul lumii.

Problema exploatării fetițelor și a copiilor în general, este prezentă şi în România.

Institutul Naţional de Statistică estima că în România există aproximativ 70.000 de copii care muncesc. Dintre aceştia, 8,8% prestează o muncă grea, iar în 96,6% din cazuri, copiii nu au vârsta legală pentru a munci. Totodată, orarul normal de muncă este ignorat. Fenomenul este prezent în zonele rurale sărace, dar şi în mediul urban. Hotărârea de guvern nr. 867/2009 conţine prevederi privind interzicerea muncilor periculoase pentru copii în sectoarele formal şi informal. Legea prevede amenzi cuprinse între 100-1.500 de lei, pentru părinţii şi reprezentanţii legali care îşi lasă sau îşi trimit copiii să presteze munci periculoase.

Ziua Internațională a Fetițelor este o zi destinată conștientizării faptului că educarea, încurajarea, respectarea drepturilor copiilor în general sunt gesturi fundamentale de care o societate trebuie să țină cont și numai respectând dreptul acestor fetițe la o copilărie liniștită și fericită, putem spera la o viață mai bună mâine!

Pentru că locul lor nu este în fabrică. pe câmp sau în pat lângă un bărbat, ci la școală!

Numai atunci putem spera că vom progresa spre o societate pe deplin civilizată, când vom da copiilor noștri ceea ce merită și ceea ce li se cuvine de drept: respectul nostru!

Distribuie acest articol