Ziua Națională a României sărbătorită la Roma. Concert susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București

În data de 27 noiembrie 2023, Ambasada României în Italia a organizat un eveniment deosebit la Roma pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României și a două aniversări importante: 15 ani de la semnarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic Consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei Agenții diplomatice a României la Roma.

Evenimentul a fost marcat printr-un concert extraordinar susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, dirijată de Leo Hussain, cu Andrei Ioniță ca solist la violoncel.

ZN20234
Sursa foto: Ambasada României în Italia

Peste o mie de persoane, inclusiv reprezentanți ai autorităților italiene, ai mediului de afaceri, politic și cultural, membri ai corpului diplomatic și consular acreditat la Roma, și membri ai comunității românești din Italia, au fost prezenți la Sala Sinopoli de la „Auditorium Parco della Musica”, pentru a asculta interpretări ale capodoperelor muzicii clasice românești și internaționale.

ZN 20232
Sursa foto: Ambasada României în Italia

Cu această ocazie, s-au sărbătorit și 155 de ani de la primul concert al Societății Filarmonice Române și 135 de ani de la inaugurarea Ateneului Român.

Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a evidențiat în discursul său importanța consolidării relațiilor bilaterale și a solidarității europene, menționând:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Cultura unește și rămâne un simbol al aspirației constante a umanității către un nivel superior, cel al conviețuirii paşnice”.

ZN 2023
Sursa foto: Ambasada României în Italia

Marin Cazacu, managerul general al Filarmonicii „George Enescu”, și-a exprimat bucuria de a participa la acest eveniment aniversar.

ZN 20235
Sursa foto: Ambasada României în Italia

Evenimentul a fost sprijinit de numeroși parteneri și sponsori, inclusiv Asociația Artă și Tradiție din București, reprezentată de Cristina Liberis, și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Actrița și cântăreața Ramona Bădescu a fost prezentatoarea evenimentului.

Un aspect remarcabil al serii a fost prezentarea unei selecții de vinuri românești de către expertul în vinuri Marinela Ardelean, parte a campaniei Deschidem Vinul Românesc, un program Carrefour România.

Oaspeții au putut admira de asemenea expoziția „Muzica de cameră a lui George Enescu. Lucrări fără număr de opus”, realizată de Muzeul Național George Enescu din București.

Evenimentul a subliniat nu doar relațiile diplomatice strânse între România și Italia, ci și bogăția culturală a țării noastre.