Ziua Universală a Iei la Milano – cămașa tradițional românească în orașul italian al modei și al eleganței

Ia românească a devenit în ultimii ani cunoscută în întreaga lume. Ea a părăsit lăzile de zestre ale bătrânelor din satele noastre și a început împreună cu noi, românii împânziți prin toate colțurile lumii, aventura unei călătorii pline de succes făcând o carieră spectaculoasă în moda internaţională. Astfel, cea mai importantă piesă a costumului tradiţional feminin din România a fascinat deopotrivă pictori, fotografi şi designeri de renume internaţional. Toţi aceştia s-au inspirat, au promovat şi s-au lăsat vrăjiţi de ie sau „cămaşa cu altiţă” aşa cum mai este ea cunoscută.

Ia românească este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine, în anul 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări.

Românii au ales să sărbătorească ia pe 24 iunie, de Sânzâiene, când în țară dar și în comunitățile de români din străinătate sunt organizate spectacole și festivități cu caracter tradițional românesc, menite să promoveze portul popular dar mai ales piesa care a devenit un simbol al identității cultural-folclorice românești în lume: ia tradițională!

Asociația ARCA din Milano, Italia, în colaborare cu Asociația Vatra Neamului și Andacon, a aderat la această inițiativă organizând în acest an Ziua Universală a Iei la Milano.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Evenimentul se vrea o întâlnire care să sărbătorească într-o atmosferă festivă de creativitate, jocul, cântul, poezia, arta și portul popular românesc. O șezătoare românească, departe de meleagurile natale, prin care să ne facem cunoscute valorile românești autentice, unicitatea simbolurilor național folclorice care ne identifică ca nație oriunde în lume ne-am afla.

Manifestările din cadrul acestui eveniment se vor desfășura pe parcursul a două zile, sâmbătă, 24 iunie și respectiv duminică, 25 iunie și vor avea loc la Cassina Anna, via Sant’Arnaldo, 17, 20161 Milano (Affori/ quartiere Bruzzano).

Sâmbătă, 24 iunie, la orele 19.00 la Auditorium Cassina Anna va avea loc o expoziție de icoane semnată de Bogdan Solomenco, intitulată „Ia în icoanele bizantine.” Va urma o prezentare a iei, această piesă unică a portului nostru popular, urmată de un spectacol teatral semnat de actorul și regizorul Vlad Scolari. Seara de sâmbătă se va încheia cu o proiecție de film documentar.

Duminică, 25 iunie, începând cu orele 15.00, la Anfiteatro-Auditorium Cassina Anna se va cânta și se va dansa românește, muzică și dansuri din România și Moldova, puse în scenă de grupul folcloristic „Cununița” acompaniat de grupul muzical „Victoria Band.” Vor mai partecipa de asemeni, grupul de dans tradițional „Tinerii Dănțăuși” din cadrul parohiei Cormano, grupul muzical „Dacii la Milano” și ne va încânta cu vocea sa, interpreta de muzică populară Doinița Ioneț.

Claudia Șerdan

Muzica folk românească va încânta publicul prin recitalul care va fi susținut de cantautoarea româncă Claudia Șerdan.

Stilistul Stelian Mosor ne va delecta cu prezentarea colecției vestimentare de vară, colecție intitulată IIE, în care creatorul îmbină stilul tradițional românesc cu stilul modern, utilizând stofe fine și de mare calitate.

Prezentarea va fi garantată de Claudia Șerdan și Ciprian Farcaș.

În cadrul evenimentului se va putea admira o expoziție de costume tradiționale românești, expoziția de icoane a artistului Bogdan Solomenco în cadrul căreia va fi prezentă lucrarea „Mutarea” a artistei Cristina Lefter, un atelier de broderii tradiționale și o expoziție de artizanat semnată Ludmila Crăciun.

Va fi organizat un laborator de lucru pentru copii și adulți având ca temă ia românească și un punct informativ având ca scop promovarea turismului în România.

Un aperitiv cu degustare de dulciuri tradiționale românești va fi pus la dispoziție de Gastronomia Dacia Milano.

Asociația social-culturală ARCA este o asociație românească din Milano înființată în februarie 2016 cu scopul de a încuraja și de a promova cultura, tradițiile și valorile românești. Se dorește a veni în sprijinul persoanelor de naționalitate română din comunitatea prezentă pe teritoriul italian, a le încuraja în vederea unei participări active la viața socială și culturală din societatea în care trăiesc.