A muncit în Italia 13 ani, s-a întors în țară și are o afacere de succes: „Cu multă muncă și ceva economii poți să reușești și în România”

Întoarcerea la rădăcini poate însemna începutul unei povești de succes, așa cum demonstrează cazul Luminiței Cosma, o femeie de 52 de ani din Vaslui, care, după 13 ani de muncă în Italia, a ales să se întoarcă în România pentru a-și deschide o afacere cu prepelițe în satul Deleni, relatează Adevărul.

În toamna anului 2019 a luat hotărârea de a reveni pe meleagurile natale. Împreună cu soțul ei, și-a pus speranțele într-o mică afacere în domeniul creșterii animalelor, un segment pe care îl considerau promițător.

În ciuda unei birocrații descurajante și a unei pandemii globale care a lovit economia, cuplul nu s-a lăsat învins.

Inițial, cei doi români au flirtat cu ideea de a crește animale de talie mare, dar după o analiză atentă au decis să înceapă cu prepelițele, o nișă pe care soțul Luminiței a perceput-o ca fiind plină de potențial.

La început, Luminița era sceptică: „Eu nici nu știam cum arată prepelițele, nu eram foarte încrezătoare în această idee”, își amintește ea. Cu toate acestea, optimismul soțului ei a prevăzut oportunitatea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Demararea afacerii nu a fost simplă. Înființarea unei societăți comerciale a fost aproape zădărnicită de procedurile birocratice, dar perseverența lor a dat roade. Au început modest, cu achiziționarea a 100 de ouă pentru incubare, având un succes inițial de 75% și crescând numărul prepelițelor până la 300 înainte de a începe să vândă.

„Nu am avut un randament de 100%, ci undeva la 75% . Am zis să le creştem să vedem cum este, apoi ne-am hotărât si facem un nou pas.

Am mers la un cunoscut crescător de prepeliţe din judeţul Neamţ, de unde am cumpărat 100 de pui de prepeliţe. Am zis să începem cu puţin, să nu dăm greş şi să pierdem bani.

Totul a fost făcut de noi, soţul meu a realizat spaţiile pentru păsări, inclusiv furajele le facem acasă, totul să fie natural. Când am ajuns la 300 de prepeliţe, am decis să începem să vindem produsele. Primele luni a fost foarte, foarte greu cu vânzarea. În primele trei luni, soţul meu îmi cerea zilnic să fac o situaţie a intrărilor şi ieşirilor pe cheltuieli, dar îmi era groază pentru că cheltuiam foarte mult, iar vânzările mergeau prost”, a povestit vasluianca.

Pandemia COVID-19 a reprezentat un obstacol neașteptat, închiderea restaurantelor și refuzurile supermarketurilor complicând și mai mult vânzările.

Totuși, mutarea afacerii în mediul online a fost pivotul care a schimbat jocul. Deschiderea unei pagini de Facebook pentru afacerea lor a adus clienți noi și o stabilizare treptată pe piață. Pe lângă carcasele de prepeliţă şi ouă, Luminiţa pregăteşte şi ouă marinate de prepeliţă.

index (6)
Sursa foto: Adevărul

Acum, ferma numără 700 de păsări și vinde peste 1.000 de ouă săptămânal. Luminița și soțul ei nu se opresc aici, având în plan extinderea afacerii și explorarea piețelor internaționale prin accesarea de fonduri nerambursabile pentru construirea unei hale moderne.

Dedicată afacerii sale, Luminița nu uită provocările întâmpinate: „Cu multă muncă și ceva economii poți să reușești și în România. Este drept că sunt momente când toată birocrația de care te lovești te descurajează, dar dacă faci cu drag ceea ce faci, nu poți să renunți.”

Prepelițele au devenit acum parte din familia ei, simbolizând nu doar o sursă de venit, ci și o legătură reînnoită cu pământul natal.