Adrian, șofer român pe TIR în Italia, acuzat de omucidere rutieră. Specialiștii îi demonstrează nevinovăția la proces

Un tânăr român de 29 de ani din Italia, care lucra ca șofer pe TIR, a fost acuzat de omucidere rutieră după ce un bărbat italian de 54 de ani a intrat cu un automobil Mercess A Class sub autoarticulatul conaționalului nostru și a decedat după câteva zile de agonie.

În Italia, infracțiunea de „omucidere rutieră” a fost introdusă în Codul Penal în data de 24 martie 2016 și se aplică șoferilor care, încălcând normele Codului Rutier din Italia, provoacă decesul uneia sau a mai multor persoane.

Revenind la tânărul șofer român din Italia, pe nume Adrian Pintea, acesta conducea un TIR în seara zilei de 19 octombrie 2016 pe strada provincială 245, în dreptul localității Oviglio (provincia Alessandria), când un bărbat italian, Agostino Campi, s-a lovit de autoarticulatul condus de șoferul român suferind răni foarte grave. După câteva zile de agonie, bărbatul italian a decedat la spitalul din Alessandria, în data de 31 octombrie.

Potrivit ziarului italian La Stampa, procurorul Letizia Aloisio a cerut atunci ca Adrian Pintea să fie judecat pentru omucidere stradală, susținând că tânărul șofer român a inițiat o manevră de schimbare a direcției de mers cu TIR-ul printr-o întoarcere în formă de „U” și asta ar fi cauzat accidentul care a dus la decesul bărbatului italian.

Ajutați de avocatul Pierpaolo Berardi, trei membrii din familia victimei s-au constituit parte civilă în acest proces împotriva bărbatului român, pentru care se cerea o condamnare la 2 ani și 2 luni de închisoare. Conaționalul nostru era acuzat, așadar, că a încălcat legea încercând să întoarcă TIR-ul la intersecția dintre o stradă privată și strada provincială 245.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din fericire, expertiza tehnică efectuată de inginerul italian Riccardo Carrà și de un alt specialist ales de judecător a demonstrat că tânărul nostru conațional nu a încălcat legea și că nu merită acuzat sub nicio formă de omucidere stradală. Folosindu-se de un TIR identic ca cel condus de Adrian Pintea în data de 19 octombrie 2016, inginerul Carrà a creat o simulare fizică a accidentului în același loc unde s-a petrecut tragedia, în condiții identice de lumină și poziționând capul tractor și remorca în unghiuri identice cu cele în care au fost găsite de poliția rutieră, iar rezultatul a fost în favoarea tânărului român.

În același timp, specialistul ales de judecător a demonstrat pe computer același lucru, și anume, că Adrian Pintea nu efectua o manevră de întoarcere a TIR-ului, ci pur și simplu a pătruns de pe strada privată pe strada provincială 245, atunci când a avut loc accidentul. În timpul simulării s-a demonstrat și că Pintea a efectuat manevra de intrare pe strada provincială într-un timp relativ scurt, de la 9 la 10 secunde și în acel moment nu era niciun automobil în apropiere.

Agostino Campi, victima care se afla la volanul automobilului Mercedes, se pare că s-a apropiat de TIR-ul conaționalului nostru în mare viteză, atunci când autoarticulatul pătrunsese deja pe carosabilul străzii provinciale, iar simularea accidentului de către cei doi experți l-a scăpat pe tânărul șofer român de 2 ani și 2 luni de închisoare, judecătorul luând decizia să-l declare nevinovat în fața acuzației de omucidere rutieră.