Afișe cu fraze rasiste într-un oraș din Italia. Românii trimiși la moarte alături de tunisieni și albanezi

Mai multe afișe sub forma unor foi A5 cu sloganuri rasiste și instigare la violență împotriva femeilor, au fost găsite de locuitori pe străzile din Altopascio, în provincia Lucca (Toscana) în ultimele zile. Pe via della Libertà au apărut mesaje de ură împotriva tunisienilor, românilor, țiganilor, albanezilor dar și de violență împotriva femeilor, invocând figura lui Adolf Hitler.

„La moarte albanezii, tunisienii, românii, toți” , „W (trăiască n.r.) Hitler”, Români țigani, W Hitler”, „Tunisieni împuțiți, sunteți scârboși”, „Doamnelor, nu vă plângeți dacă vă violează, sunteți niște târfe”, sunt câteva dintre mesajele transmise de scrierile rasiste.

Locuitorii din Altopascio sunt cei care au găsit, împrăștiate pe sol, pe via della Libertà și pe Via dei caduti di Nassiriya primele foi duminica trecută, 15 aprilie. Pliantele au fost împrăștiate pe stradă și erau scrise cu litere de tipar de culoare neagră și roșie, relatează Gazzetta di Lucca.

„Am crezut că a fost un caz izolat” – spun localnicii -. „Primele pliantele le-am găsit duminică după-amiază … cu fraze nebunești … ne-am gândit că e doar un gest necugetat de moment al unor teribiliști și nimic mai mult. Dar astăzi (ieri, 19 aprilie, n.r.) am găsit mult mai multe foi împrăștiate de-a lungul străzii Via della Libertà, pliante care îl glorifică pe Hitler și trimit la moarte albanezii, tunisienii, marocanii, românii, țiganii. Chiar și un mesaj care spune ‘Dragi femei, nu vă plângeți dacă vă violează. Sunteți niște curve.’”

Locuitorii din zonă nu au văzut pe nimeni să împrăștie aceste foi, cu toate că acest lucru s-a făcut în plină zi, în ambele cazuri. Ieri, 19 aprilie, în jurul orei 15.20 pliantele umpleau strada, dar vântul puternic le-a dispersat în timp scurt. La ora 16:00 nu mai erau acolo, spun localnicii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Via della Libertà există o serie de apartamente în care trăiesc în prezent mai mulți nord-africani, dar de-a lungul anilor – spun rezidenții – au fost mereu apartamente în care trăiau țigani, români, chiar și pentru o anumită perioadă, în arest la domiciliu. În prezent există doar câteva familii de nord-africani, deci se sugerează faptul că pliantele erau destinate lor, în mod special.