Apelul pompierilor italieni: Nu lăsați instalațiile din pomul de Crăciun aprinse noaptea sau când părăsiți locuința

Pe profilul oficial de Twitter al Pompierilor italieni (Vigili del Fuoco) a apărut în aceste zile un mesaj care se vrea o recomandare pentru toate familiile ce au în interiorul locuinței, în așteptarea sărbătorilor de Crăciun, un brad împodobit cu luminițe conectate la curent electric: „Înainte de a pleca de acasă nu uitați să scoateți din priză instalația bradului!”

Mesajul este însoțit de hastagul explicativ #nonbruciareilnatale („nu da foc Crăciunului”).

O atenționare din partea autorităților pentru a petrece sărbătorile liniștiți și fără evenimente nedorite. Mesajul pompierilor continuă astfel: „Folosiți aceeași măsură de precauție și pe timpul nopții, nu lăsați luminițele bradului aprinse.”

Incendiile și chiar decesele cauzate de instalațiile pomilor de Crăciun sunt destul de dese, din nefericire. Pe 11 decembrie, în Agliana, provincia Pistoia, un bătrân în vârstă de 83 de ani, Giovanni Nesti, a murit iar soția și fiica sa au fost spitalizate. Instalația din bradul împodobit pentru Crăciun a cauzat un scurt circuit și a declanșat un incendiu al cărui fum a provocat apoi moartea pensionarului și intoxicația cu monoxid de carbon a membrilor familiei sale.

Cu doi ani în urmă, la Casumaro, în apropiere de Ferrara, și-a pierdut viața tot din cauza unui incendiu provocat de instalația din pom, Giovanna Rondinelli, asistentă medicală în vârstă de 52 de ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe lor site-ul oficial pompierii italieni mai scriu: „Un brad frumos decorat creează atmosferă și transmite căldură, dar ascunde și pericole. Tocmai în perioada Crăciunului s-a înregistrat în fiecare an o creștere a numărului de incendii cauzate de acest accesoriu nelipsit din casa noastră, a tuturor. O defecțiune la instalațiile cu care sunt împodobiți, poziționarea lor prea aproape de surse de foc (șemineuri, lumânări, coșuri de fum etc.), calitatea proastă a materialelor din care sunt confecționați și uite-așa, o zi de sărbătoare ar putea să se transforme într-o adevărată tragedie.”