Aproape 160 de badante și menajere din Italia anchetate pentru că nu au declarat veniturile timp de cinci ani

O investigație fiscală de amploare, demarată în luna aprilie a anului trecut, a descoperit 159 de badante și menajere din regiunea italiană Valle d’Aosta, majoritatea femei de naționalitate străină, nu și-au declarat veniturile între anii 2016 și 2021.

Suma totală a veniturilor neimpozitate se ridică la 7.570.000 de euro, conform informațiilor făcute publice de Garda de Finanțe din Italia, citată de Rai News.

Investigația a fost condusă de Grupul Aosta al Gărzii de Finanțe și Direcția regională a Institutului Național de Providență Socială (Inps), în cadrul unui protocol comun menit să protejeze interesele statului și ale cetățenilor.

Majoritatea persoanelor care nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale, deci nu au depus formularul 730 cu declarația de venit, provin din România – 71, Ucraina – 42, Moldova – 12, Republica Dominicană – 8 și Maroc – 8.

Deși aceste persoane, cele mai multe fiind angajate ca badante în familii din Valle d’Aosta, au respectat reglementările contractuale și de asigurări sociale, ele au evitat în mod individual să își declare veniturile.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ele vor trebui să răspundă așadar pentru evaziune fiscală, care în total se ridică la 1.743.000 de euro, conform datelor dezvăluite de Garda de Finanțe, fiind vorba de suma totală nedeclarată și neachitată în cei cinci ani în care nu a fost depus formularul 730.

Printre persoanele vizate, 14 nu mai sunt rezidente în regiunea Valle d’Aosta, fiind astfel semnalate autorităților fiscale competente din alte teritorii.

Potrivit legislației în vigoare, orice persoană care depășește un venit de 8.000 de euro pe an – limită care a crescut la 8.174 euro începând cu 2021 – este obligată să depună declarația de venit (modelul 730 sau Modello Unico).

„Este un fenomen răspândit în toată Italia”, a declarat Gianluca Piccini, comandantul Grupului Aosta al Gărzii de Finanțe, observând că, cel puțin în regiunea menționată mai sus, neîndeplinirea obligațiilor și termenelor fiscale de către lucrători este adesea rezultatul uitării sau al lipsei de cunoaștere a acestora.

Conform „Contractului colectiv național de muncă asupra disciplinei raporturilor de muncă domestice” din 2020, angajatorul are doar responsabilitatea de a furniza angajatului o atestare a sumelor totale plătite pe parcursul anului, cu cel puțin 30 de zile înainte de termenul de depunere a declarației de venit.

Despre declarația de venit puteți citi și: