Avocat italian despre românul care și-a pierdut copiii și părinții în accidentul rutier din Italia: „Nu trebuia arestat”

Domenico Musicco, avocat italian și totodată președintele AVISL (Asociația pentru Victimele Accidentelor Rutiere din Italia), este de părere că Emil Ciurar, tatăl român de etnie romă care și-a pierdut părinții și doi copii în dramaticul accident de vineri, 5 iunie, nu trebuia arestat. După părerea avocatului Musicco, care se declară uimit de decizia autorităților de a-l aresta pe șoferul român, oboseala la volan nu ar trebui considerată infracțiune acest context.

„Oboseala nu este inclusă printre ipotezele omuciderii rutiere, o lege la care asociația noastră a contribuit pentru a fi creată. Cu atât mai puțin este prevăzută arestarea pentru un accident produs din cauză că șoferul a adormit la volan. Din știrile din presă aflăm că șoferul, care a ajuns la închisoare, ar fi rezultat negativ la testele pentru substanțe interzise și că ar fi fost numai oboseala da vină. Dacă acesta este cazul, avem de-a face cu o persoană care a pierdut ambii părinți și doi dintre cei trei copii ai săi, o tragedie enormă, închis fără nici un motiv valabil. Și ne aflăm, de asemenea, în fața unui precedent periculos în aplicarea legii, al cărei obiectiv este să prevină și să pedepsească un comportament potențial rău care este intenționat, și sub nicio formă fapte spontane și neașteptate cum ar fi adormitul la volan. Sper să fie făcută lumină cât mai repede asupra celor petrecute și, în cazul în care vor fi confirmate știrile din presă, șoferul să iasă imediat din închisoare și să fie eliminate acuzațiile de omor rutier în favoarea unei acuzații mai corectă precum omor din culpă”, a transmis ieri avocatul italian prin site-ul oficial al asociației AVISL.

Domenico Musicco, președintele asociației AVISL

Între timp, judecătorul pentru anchete preliminarii, Giulia Soldini, de la Tribunalul din Arezzo l-a audiat pe Emil Ciurar în această dimineață de 8 iunie, șoferul român folosindu-se însă de dreptul de a nu răspunde întrebărilor puse de magistrat. La încheierea audienței, judecătorul a dispus ca inculpatul să fie mutat din arestul în penitenciar în arest la domiciliu, măsură la care va fi supus în locuința unui unchi din Napoli, scrie ziarul La Nazione.

Până la această oră Emil nu a vorbit despre tragedia pe care a provocat-o decât cu polițiștii care l-au pus sub arest. „I-am scos eu afară, am încercat să-i salvez, să-i readuc la viață”, a spus cu disperare Emil polițiștilor. I-a strigat, i-a rugat, le-a cerut să nu-l părăsească și să rămână în viață, dar pentru ei era deja prea târziu.

Mai multe pe acest subiect:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI