Badantă din Italia arestată pentru cămătărie, împrumuta bani colegelor și le cerea dobânzi uriașe

O îngrijitoare de naționalitate ucraineană a fost arestată la Savona de agenții Gărzii de Finanțe după ce s-a constatat că femeia împrumuta sume de bani colegelor ei badante și, în schimbul acestui serviciu, le cerea dobânzi foarte mari, practică ce poartă numele de „cămătărie”. Opt victime au depus plângere împotriva badantei.

La aproape 50 de ani, ucraineanca a ajuns în cătușe, informează Liguria Oggi. Ea lucra ca menajeră și ca îngrijitoare de bătrâni, dar găsise și o altă modalitate de a-și rotunji veniturile. Împrumuta sume de bani colegelor care se aflau în nevoie, dar aplica dobânzi exorbitante.

Cercetările efectuate de autorități au scos la iveală mecanismul folosit de badantă. Femeia a împrumutat altor îngrijitoare sume cuprinse între 1.000 și 8.000 de euro, cerând dobânzi foarte mari, estimate la 60% pe an.

Inspectorii Gărzii de Finanțe au denunțat mai întâi badanta ucraineană la Parchetul local pentru infracțiuni de camătă agravată și activitate financiară abuzivă, apoi au procedat la arestarea acesteia și însoțirea ei la închisoare, în urma dispoziției emisă de autoritatea judiciară.

În urma percheziției, la domiciliul său au fost găsite mai multe declarații scrise de mână, care erau practic acte de recunoaștere a datoriei și prin care victimele se obligau să îi restituie cifre astronomice.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ancheta finanțatorilor a făcut posibilă reconstituirea unui anumit model de împrumut adoptat de femeie, care prevedea obligația debitoarei la plata unei cote lunare a dobânzii, fără întrerupere, până când aceasta putea rambursa într-o singură tranșă suma primită ca împrumut.

Pe parcursul operațiunilor de cercetare s-a putut constata pe conturile curente atribuibile suspectei sume de bani neconforme cu veniturile legale ale acesteia. În plus, în timpul percheziției, la domiciliul femeii a fost găsită suma de 3.000 de euro în numerar, care se presupune că ar fi fost încasată de la victime.

În total, numerar și din conturile badantei a fost sechestrată suma de 14.000 de euro, corespunzătoare veniturilor din cămătărie, infracțiune săvârșită împotriva celor opt victime confirmate.

@rotalianul