Badantă română judecată în Italia, acuzată că a prejudiciat bătrânul asistat cu peste 1,5 milioane de euro

O badantă de naționalitate română, în vârstă de 47 de ani, este acuzată de Parchetul din Varese (Lombardia) pentru infracțiunea de exploatare a vulnerabilității bătrânului pe care îl îngrijea, în vârstă de 86 de ani, un bogat om de afaceri din zona localității Tradate (Varese).

Din cele relatate de cotidianul italian La Prealpina reiese că românca, angajată ca și badantă, este suspectată că l-ar fi convins pe bătrânul de care avea grijă să-i facă donații în bani, iar această infracțiune în formă continuată ar fi durat mai bine de un deceniu.

Prejudiciul se ridică la peste un milion și jumătate de euro, suma cuprinzând retrageri și plăți către diferite persoane din România, achiziționarea unui teren foarte mare în țara noastră și stipularea unei polițe de asigurare de viață în valoare de 500.000 de euro.

Acestea ar fi foloasele necuvenite, obținute în urma unei presupuse infracțiuni de exploatare a vulnerabilității bătrânului, asupra căreia se fac cercetări.

În dimineața zilei de vineri, 25 februarie, judecătorul de investigații preliminare, Anna Giorgetti, și cele două părți au audiat concluziile unui consultant de specialitate, privind actuala stare psihică a bătrânului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Acest demers a fost necesar pentru a stabili dacă acesta poate fi interogat cu formula incidentului probatoriu (în acest fel declarațiile sale ar fi înregistrate ca probă și pentru un viitor proces).

Consultantul a precizat că bătrânul om de afaceri este acum incapabil să înțeleagă și să dorească ceva, iar decizia unui judecător cu privire la credibilitatea mărturiei sale, în acest moment puțin probabilă, este așteptată în următoarele zile.

Apărată de avocatul Luca Carignola, suspecta nu a recunoscut acuzațiile și a susținut faptul că nu a fost beneficiara tuturor donațiilor de bani.

Ea a precizat că foloasele ce au ajuns în disponibilitatea sa au fost obținute prin decizii libere și consimțite, în cunoștință de cauză, de către angajatorul său, cu care a avut o relație afectivă foarte strânsă.

Moșia considerabilă din România a fost cumpărată de antreprenor în 2012 și apoi dăruită româncei: bătrânul a păstrat uzufructul proprietății, dar, după numai cinci ani, s-a răzgândit și a renunțat în favoarea ei.

De altfel, obiectul anchetei îl constituie numeroasele retrageri de sume lunare consistente și plăți către terți care locuiesc în România. Acestea trebuie clarificate, dacă au existat relații sau tranzacții reale între bătrânul antreprenor și acești terți, și de ce natură.

Ancheta a început imediat după ce bătrânului i s-a dispus administrarea de sprijin (reprezentată acum în procesul judiciar de avocatul Fabrizio Piarulli), iar din acel moment fluxul de „cadouri” către româncă a fost întrerupt brusc.

Atunci, copiii și fosta sa soție și-au dat seama că afecțiunea bătrânului față de badanta care a avut grijă de el s-a materializat într-un mod anormal, atât de evident încât să suspecteze o exploatare a vulnerabilității acestuia.

Căutarea adevărului pare însă extrem de dificilă, având în vedere că a trecut mult timp de la primele donații către îngrijitoarea de origine română și nu va fi ușor de stabilit în ce condiții psihice a fost atunci presupusa victimă, înainte de agravarea definitivă a stării sale psihice, mai ales că la această oră nu-și mai amintește absolut nimic.

Distribuie acest articol