Badanta română din Italia care a pus hoții pe fugă premiată de primarul localității în care trăiește

Îngrijitoarea română din Italia, Cristina Ștefan, despre care vă relatam pe data de 19 octombrie că este elogiată de presa locală pentru curajul pe care l-a demonstrat când a pus pe fugă doi infractori pregătiți să spargă un apartament, a fost premiată în aceste zile, printr-o recunoaștere oficială, și de primarul localității Vigonza (Padova) unde conaționala noastră locuiește. Cristina are 31 de ani și a ajuns în Italia atunci când avea mai puțin de 20 de ani, iar în ultimul deceniu a lucrat în această țară ca „badantă”.

În jurul orei 20:00 de sâmbătă, 17 octombrie, tânăra română se afla pe balconul locuinței sale pentru a strânge rufele de la uscat și, la un moment dat, a observat doi indivizi suspecți plimbându-se pe strada pe care locuiește.

«Au trecut pe sub toate balcoanele din blocul nostru. La acea oră, majoritatea dintre noi eram în casă și aveam lumina aprinsă. I-am auzit cum șopteau între ei: „Asta nu, ăsta nu”. Cei doi au continuat așa până au ajuns la blocul vecin (…) și, ce să vezi, au pus ochii pe un apartament de la primul etaj în care era întuneric și totul era închis pentru că, probabil, doamna nu era acasă. Atunci i-am auzit spunând: „Ăsta da”», a povestit românca.

«Din acel moment, fără să fiu văzută, am urmărit cu atenție și în tăcere ce voiau să facă și mișcările lor. Apoi am văzut că unul dintre ei a încercat să se cațăre pe jgheab și am început atunci să strig din toate puterile: „Hoții! Hoții!”, apoi am țipat și la ei. Auzind strigătele mele, au fugit furioși. După ce m-au auzit țipând, câțiva vecini au ieșit în stradă, printre ei și soțul meu, dar hoții și-au făcut pierdute urmele. Am anunțat și carabinierii, iar azi-dimineață (duminică – n.r.) i-am văzut și pe proprietarii locuinței care mi-au mulțumit. Trebuie să ne ajutăm unii pe ceilalți și să fim atenți la ceea ce se întâmplă în vecini, mai ales în perioada asta», a mai adăugat românca.

Gestul îngrijitoarei românce a fost foarte apreciat de localnici și nu este prima dată când aceasta pune hoții pe fugă. În luna noiembrie a anului 2018, Cristina a fost martoră la o scenă asemănătoare și nici atunci nu s-a pierdut cu firea, strigând la ei din răsputeri pentru a-i fugări.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De această dată, însă, primarul localității a vrut să o felicite personal pe conaționala noastră pentru simțul civic de care a dat dovadă, motiv pentru care a invitat-o în biroul lui pentru a-i recunoaște meritele.

«Când am prezentat proiectul „Supravegherea Vecinătății” – care trata problema siguranței – ne-am concentrat asupra necesității de a încuraja comportamente virtuoase care sunt tocmai cele care ne văd pe toți implicați pentru a tutela propria siguranță și cea a vecinilor noștri, cu scopul de a crea o rețea extinsă de supraveghere. Astăzi, în individualismul nostru, când vecinii nici nu se mai salută între ei, ceea ce a făcut Cristina capătă o relevanță deosebită din perspectiva civismului și a comportamentului de solidaritate civică. O mare valoare și un exemplu pentru toți. Comportamentul Cristinei trebuie răsplătit, mai presus de toate, din punct de vedere civic», a declarat primarul Stefano Margangon citat de Il Gazzettino.

«Gestul Cristinei este unul care cândva era considerat de o normalitate absolută, dar astăzi este de o valoare extraordinară ce subliniază importanța unei comunități care se dezvoltă. Este un exemplu autentic de cetățean activ și de aceea am vrut să-i confer o recunoaștere oficială», a mai adăugat primarul.

La rândul său, Cristina a ținut să-i mulțumească edilului pentru această recunoaștere și a făcut câteva precizări despre viața ei în Italia, cât și despre rușinea provocată de conaționalii săi care se ocupă cu infracțiuni.

«Sunt prima care se rușinează când aud la știri că vreun conațional de-ai mei fură, comite vreo infracțiune sau lovește bătrânii pe care-i asistă. Lucrez de 10 ani ca îngrijitoare și am vrut binele mereu persoanelor pe care le-am îngrijit, atât de mult încât primesc foarte multe cereri pentru a asista persoanele în vârstă la domiciliu. M-am implicat cu devotament în așa fel încât oamenii din Perarolo (un cătun din Vigonza – n.r.) și persoanele de aici, din Vigonza, să învețe să aibă încredere în mine și să mă considere o persoană serioasă. Același lucru îl învăț și pe fiul meu: comportă-te bine și fii mereu onest și serios. Meritele și stima pe care cei care mă cunosc mi le acordă, le-am construit cu timpul; am dat mereu tot ce aveam mai bun din mine. Sunt emoționată și fericită pentru acordarea acestei recunoașteri la care chiar nu mă așteptam fiindcă nu am făcut nimic excepțional. Mulțumesc mult primarului și comunității din Vigonza», a declara românca noastră.