„Badanta” străbunică din Italia care face flori de hârtie colorată: „Mă numesc Domnica și vin din România”

Să tot fie un an și jumătate de când am scris pentru prima oară de Domnica, „badanta” româncă din Mantova, în mâinile căreia prind formă flori frumoase și ornamente de hârtie colorată spre deliciul celor care o întâlnesc așezată pe un scaun în Piazza Sordello, de unde își vinde creațiile pe un preț simbolic.

„Mă numesc Domnica și vin din România”, spune femeia celor interesați să o cunoască.

Italienii o numeau „la badante artista” (îngrijitoarea artistă), doar că între timp Domnica și-a pierdut locul de muncă și acum a rămas numai cu florile ei colorate care îi ocupă timpul și îi înveselesc zilele.

„Sunt pasiunea mea – mărturisește Domnica – imediat cum am ajuns în Italia am găsit de lucru ca îngrijitoare în Castel Goffredo, iar în timpul liber am participat la un curs unde am învățat să creez aceste flori.”

Femeia a lucrat în trecut pentru o bătrână de 96 de ani și de puțin timp este în căutarea unui alt loc de muncă, scrie La Voce di Mantova:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Acum locuiesc în Rivalta, unde continui să caut de lucru ca îngrijitoare de bătrâni, dar între timp vin în oraș ca să fac flori și să le ofer doritorilor. Aici mă simt acasă, Italia este a doua mea casă, iar Mantova este un oraș foarte ospitalier unde e greu să nu te simți bine. În România am lucrat într-un spital de psihiatrie, un serviciu greu, unde aveam prea puțin timp liber. Acum îmi pot exprima creativitatea și acest lucru mă face fericită.”

Domnica, „badanta” româncă din Italia care crează flori din hârtie colorată

Domnica are 10 ani de când a venit în Italia, a urmat calea milioanelor de români plecați în lume în căutarea unui trai mai bun pentru ei și pentru copiii lor, iar Domnica se poate lăuda că a crescut șapte fii, dintre care doi sunt cu ea aici, în Italia, unul locuiește la Rodigo și altul la Ceresara, în timp ce ceilalți sunt împrăștiați prin întreaga Europă. Cu excepția unuia, care a rămas acasă, în România, împreună cu cei trei copii ai săi. Iar despre nepoți Domnica ar avea și mai multe de povestit având în vedere că de curând a devenit și străbunică de două ori!

Domnica, „badanta” româncă din Italia care crează flori din hârtie colorată. Foto: La Voce di Mantova

Mâini îndemânatece răsucesc cu energie hârtia colorată din care prind viață flori delicate de diverse culori. Trecătorii de opresc, unii ca să cumpere, alții doar ca să privească femeia ieșită parcă dintr-un basm de odinioară. „Ți-ar place să te întorci în România? Acum nu, nu este momentul…”

Distribuie acest articol