Badante românce exploatate în Italia. Una dintre ele a fost abandonată pe drumuri de agenția de recrutare

Două persoane domiciliate în Varese, regiunea Lombardia, de la o agenție de recrutare și plasare la locul de muncă a personalului casnic, sunt acuzate de intermediere ilicită și asociere infracțională în cadrul unui proces care are loc la Tribunalul din localitate.

Contribuții neplătite, muncă fără zile libere, salarii inadecvate și interdicție absolută de a cere explicații. Pedeapsa, excluderea din „cooperativă” și implicit pierderea locului de muncă. Acestea sunt cele mai grave condiții reclamate de îngrijitoare.

Aproximativ 30 au lucrat cu agenția respectivă (italienii numesc aceste agenții „cooperative”). Trei dintre femei s-au constituit parte civilă în proces, informează luinonotizie.it.

Diverse mărturii au fost deja ascultate de judecător în cadrul dezbaterii privind condițiile de lucru ale îngrijitoarelor și colaborarea cu cei de la agenție.

Recent, o avocată româncă a depus mărturie în fața instanței și a povestit cum în trecut, pe când era doar avocat stagiar, niște îngrijitoare, conaționale de-ale sale, i-au cerut ajutor povestindu-i că erau exploatate de agenția care le găsise de lucru.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Avocata româncă a relatat cum într-o zi a fost contactată de fratele uneia dintre badante care i-a spus că sora lui a fost dusă la spital pentru o criză de epilepsie.

„Badantei i s-a făcut rău la locul de muncă, iar persoana pe care o asista a crezut că e beată și a sunat la agenție”, a povestit avocata.

Conform acesteia, un angajat al agenției, în prezent inculpat în acest caz, s-a deplasat la fața locului și a scos-o din casă pe pe îngrijitoare, făcând-o să urce în mașină și spunându-i printre jigniri că agenția („cooperativa”) nu mai are nevoie de ea și că urmează să o ducă la aeroport.

Badanta a fost însă lăsată în stradă, lângă o stație de autobuz unde mai târziu a fost jefuită de bunuri. Ea a fost ajutată de o femeie care a chemat carabinierii, apoi a fost dusă la spital.

„Multe dintre aceste îngrijitoare doreau să dea în judecată agenția respectivă, dar nu aveau bani să plătească asistența juridică și eu nu aveam încă dreptul să profesez. Le-am ajutat atunci să facă o plângere la Inspectoratul Muncii”, a mai adăugat avocata româncă în fața judecătorului de la Tribunalul din Varese.

În Italia, problema muncii la negru și a exploatării îngrijitoarelor de bătrâni a fost o problemă cunoscută de-a lungul anilor. Conform rapoartelor, mulți cetățeni străini, în special femei, lucrează fără contract în acest sector de muncă și sunt adesea supuși unor condiții de muncă precare.

Badantele sunt adesea angajate prin intermediul unor agenții intermediare, care le plasează la domiciliul persoanelor care au nevoie de îngrijire. Acești intermediari au fost adesea acuzați de exploatarea acestor lucrătoare, plătindu-le salarii mici și profitând de lipsa lor de cunoștințe în domeniul juridic pentru a le refuza drepturile și pentru a le pune în pericol starea de sănătate.

Distribuie acest articol