Bărbat diagnosticat cu „Sindromul Italia” după ce s-a întors în România. A muncit 25 de ani în Peninsulă pentru a-și întreține familia

Chiar dacă de obicei femeile, în special „badantele”, sunt cele diagnosticate cu Sindromul Italia, această boală psihică nu-i iartă nici pe bărbații care au lucrat ani mulți în străinătate, departe de cei dragi.

Un bărbat din zona Pașcaniului este unul dintre aceștia, iar patologia menționată mai sus l-a dus săptămâna trecută pentru a doua oară în viața sa la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.

Potrivit publicației locale Ziarul de Iași, bărbatul are 54 de ani și a muncit timp de 25 de ani în Italia, în construcții, pentru a-și putea întreține familia rămasă în țară.

În urmă cu doi ani, conaționalul nostru a decis să se întoarcă în România și din acel moment viața sa a devenit o adevărată dramă.

În luna decembrie a anului trecut, el a suferit un episod de depresie foarte grav și a ajuns astfel la Institutul Socola unde a fost diagnosticat cu Sindromul Italia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Medicii psihiatri de acolo au aflat cu această ocazie că, la șase luni după întoarcerea în țară, soția și fiul său l-au părăsit, aceștia plecând în Germania, iar femeia a decis cu această ocazie să divorțeze de el.

După ce a fost externat de la Socola, bărbatul de 54 de ani nu a urmat tratamentul prescris de medici, iar situația sa s-a înrăutățit și a ajuns astfel să fie internat din nou.

Mama lui a fost cea care a sunat la 112 săptămâna trecută pentru a cere ajutorul medicilor, după ce l-a văzut pe fiul său foarte agitat și cu gânduri negre.

„Nu mai păstrează legătura nici măcar cu fiul, a declarat că fiul nu vrea să vorbească cu el pentru că de când a venit nu s-au mai recunoscut ca familie, nu au mai avut o comunicare foarte bună. Au început tulburările de somn, de fapt, acesta a și fost unul dintre motivele pentru care a venit prima dată la spital: nu dormea de câteva nopți şi avea gânduri de moarte, o dispoziție intens depresivă, nu mai găsea nicio motivație în ceea ce făcea în lucrul de zi cu zi”, a declarat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru și director medical al Institutului menționat mai sus.

Specialiștii au reușit să-l convingă pe bărbat că are multe motive pentru a trăi, dar va fi nevoit să urmeze și un tratament pentru a depăși aceste moment, a mai precizat medicul ieșean.

Potrivit medicilor de la Socola, toate simptomele depistate la bărbatul de 54 de ani sunt consecințe ale emigrării în străinătate, depărtarea de casă și de familie fiind foarte greu de suportat în toți acei ani.

În plus, o contribuție foarte mare la depresia conaționalului nostru a avut-o și readaptarea la viața din țară, după ce s-a întors din Italia, fiind vorba de un proces complex după atât de mulți ani petrecuți în străinătate.

„Persoanele care pleacă în străinătate trăiesc nişte traume în sensul în care la început nu cunosc limba, încearcă să se descurce cum pot, sunt izolaţi, eventual cu 1-2 persoane cunoscute cu care relaţionează. Ulterior, încearcă să se adapteze, dar este destul de greu într-o ţară care îţi oferă un loc de muncă, o şansă de a câştiga bani, dar cam atât. Ca să poţi să te descurci cu tot ce înseamnă viaţa în străinătate trebuie să fii pregătit anterior, nu să pleci doar cu gândul că merg să câştig nişte bani şi mă întorc acasă”, a mai adăugat dr. Raluca Prepeliţă.

„Foarte mulţi dintre cei care pleacă în străinătate se gândesc că merg acolo pentru a câştiga bani şi pentru a menţine situaţia materială adecvată. Cred că totul se rezumă la asta, dar astfel ajung relaţiile să se destrame, membrii familiei se cunosc tot mai puţin, vorbesc tot mai puţin şi atunci fiecare dintre ei se schimbă”, a transmis în încheiere medicul psihiatru.

Distribuie acest articol