Un bărbat din Italia a depus cerere pentru sinucidere asistată și i-a fost aprobată. „Astăzi sunt foarte fericit și este o zi grozavă”

Stefano Gheller, un italian în vârstă de 49 de ani din Cassola (Vicenza) și care este țintuit în scaunul cu rotile de 34 de ani datorită unei distrofii musculare, a primit joi, 13 octombrie 2022, aprobarea cererii sale pentru sinucidere asistată pe care a depus-o la agenția locală de sănătate din Vicenza (Veneto).

„Bună dimineața prieteni de aproape și de departe, astăzi sunt foarte fericit și este o zi grozavă, a fost aici directorul medical al ULSS (agenția sanitară locală) 7 Pedemontana, căruia în iunie i-am transmis cererea mea de sinucidere asistată, vă informez că cererea mea a fost acceptată, iar acum sunt liber să decid când vreau să pun capăt suferinței mele”, a scris Stefano pe pagina sa de Facebook, potrivit ziarului La Repubblica.

Dependent de un aparat respirator care funcționează continuu, 24 de ore din 24, Stefano a precizat că „unchiul său Paolo, fratele mamei, va fi și el la reuniune cu mătușa Rosanna”, referindu-se la momentul în care își va pune capăt vieții.

„Am invitat-o și pe sora mea, dar nu va putea veni, mi-a spus că nu va veni pentru că i se va face rău, așa cum m-am gândit și eu”, a adăugat Stefano. Bărbatul s-a declarat „fericit că acest drept a fost recunoscut și speră că poate servi parțial altor oameni care îl pot cere”.

Stefano a scris ULSS 7 Pedemontana pe 27 iunie pentru a cere acces legal la sinucidere asistată și a subliniat că ar fi putut merge la o clinică de eutanasie din Elveția, unde alți italieni au fost ajutați să se sinucidă asistați de Asociația Luca Coscioni, dar „am preferat să rămân în Italia și să duc lupta mea aici”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„AULSS-ul meu trebuie să spun că a fost rapid în comparație cu alte cazuri pentru a-mi da un răspuns și va suporta toate cheltuielile pentru momentul în care voi decide să o fac”, a explicat Stefano.

„Acel moment va depinde de doi factori, primul, evident, de evoluția bolii mele și de ceea ce va dura mai mult decât mi-a luat deja până acum, atunci va depinde de cât de mult mă vor ajuta statul italian și regiunea Veneto din punct de vedere economic, pentru a-mi face o viață demnă astfel încât să pot plăti pentru asistența adecvată nevoilor mele.

„Pentru că a trebui să mă trezesc în fiecare dimineață și să mă confrunt cu ziua este deja greu, dar trebuie să trec peste povara bolii și trebuie să mă gândesc cum să plătesc pentru o asistență adecvată, iar aceasta devine o povară suplimentară care îmi consumă puținele forțe pe care le mai am”, a mărturisit nefericitul bărbat.

Stefano a menționat că „evident, atunci când voi decide să-mi pun capăt vieții, o să spun așa, îmi cer scuze dacă în ultima perioadă nu am interacționat prea mult, dar nu am fost bine atât fizic, cât și psihic. Vă iubesc și vă mulțumesc tuturor celor care sunteți mereu aproape de mine”, a conchis el.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20