Bombă din cel de-al doilea război mondial descoperită în nordul Italiei. O localitate riscă să fie complet evacuată

O bombă care conține 220 de kilogram de explozibil și care datează din timpul celui de-al doilea război mondial, a fost descoperită de un pescar într-un râu la Campo Ligure, lângă Genova (Liguria). Experții militari au calculat că pentru a dezamorsa bomba vor avea nevoie cel puțin șase ore, scrie La Repubblica.

Giorgio Pizzorni, primarul localității, a declarat: „Suntem în primul mandat și trebuie să gestionăm un eveniment unic în istorie: descoperirea unui dispozitiv militar în epoca Covidului”.

În cazul unei explozii aceasta s-ar propaga pe o distanță de 1.820 de metri, ceea ce înseamnă întreaga suprafață a localității, de aceea s-au luat în calcul două posibilități: evacuarea tuturor locuitorilor, aproape 3.000 de oameni sau doar a unei părți dintre aceștia, după care crearea unei baricade cu scopul de a izola zona unde va avea loc dezamorsarea și să amortizeze efectul unei eventuale explozii, (în jargonul pirotehniștilor italieni această tehnică se numește „casa matta” – casă nebună).

Operațiunea constă din punct de vedere tehnic în extragerea la fața locului a celor două bobine de aprindere ale bombei care apoi, devenite inerte, vor fi transportate într-o zonă izolată și eliminate prin explozie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Toate rutele de comunicare cu localitatea vor fi blocate, utilitățile vor fi suspendate și spațiul aerian va fi închis. Protecția civilă regională, comisiile CRI, serviciul 118 s-au pus la dispoziție pentru operațiuni de ajutor în caz de nevoie a familiilor din zona de evacuare.

@rotalianul