Camera Lorzilor din Regatul Unit al Marii Britanii a aprobat luni, 13 martie 2017, proiectul de lege cu privire la ieșirea Regatului Unit din UE, care va permite guvernului condus de Theresa May să declanșeze procesul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, relatează Agerpres.
Deputații au votat proiectul de lege eliminând amendamentul Camerei Lorzilor care vizau protejarea celor trei milioane de cetățeni europeni care trăiesc pe teritoriul Marii Britanii, dar și amendamentul care acorda parlamentului ultimul cuvânt în ceea ce privește acordul final cu Bruxelles.
Parlamentarii au renunțat la amendamentul privind protejarea cetățenilor europeni votând cu 274 de voturi pentru eliminarea acestuia și 135 împotrivă, în timp ce amendamentul care prevedea că parlamentul poate respinge viitorul acord negociat cu UE a fost respins cu 274 de voturi pentru și 118 împotrivă, transmite EFE citat de Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a anunțat că Theresa May a fixat pentru sfârșitul lunii termenul maxim pentru notificarea Bruxelles-ului privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Premierul scoțian Nicola Sturgeon a anunțat luni că va cere Parlamentului din Edinburgh să autorizeze organizarea unui nou referendum care are ca scop obținerea independenței Scoției față de Marea Britanie. Sturgeon a menționat că votul ar urma să aibă loc cel mai devreme în toamna anului 2018 și cel mai târziu în primăvara anului 2019, declarând că cetățenii Scoției trebuie să aibă dreptul de a alege între un Brexit dur și independența tării lor.
“Apreciez că este important ca Scoția să fie în măsură să-și decidă viitorul (…) înainte să fie prea târziu”, a precizat Sturgeon.