O bucătăreasă româncă din Italia riscă să plătească 50.000 de euro unei colege pe care nu a ajutat-o când i s-a făcut rău

O româncă în vârstă de 51 de ani, din Faenza (Emilia-Romagna), acuzată că a întors spatele unei colege care s-a simțit rău și s-a prăbușit brusc la pământ, riscă să plătească daune de 50.000 de euro pentru omisiune de ajutor, informează Il Resto del Carlino.

Procesul a început vineri, 27 ianuarie 2023, iar faptele datează de pe 9 mai 2018, când Cristina B. era angajată ca bucătăr-șef la Spitalului Maria Cecilia din Cotignola.

La data respectivă, uneia dintre colegele sale, o italiancă în vârstă de 44 de ani, care lucra ca ajutor de bucătar, i s-a făcut rău și s-a prăbușit pe podeaua bucătăriei cerând ajutor.

Potrivit rechizitoriului, românca a ignorat-o pe colega sa timp de aproximativ 15 minute, ba chiar i-a întors spatele și s-a îndepărtat nepăsătoare.

Din fericire, un alt coleg, informat de Cristina B. despre ce se întâmpla în bucătărie, a sunat la 118 și la fața locului s-a prezentat o ambulanță. „Du-te s-o vezi pe prietena ta, care zace la podea printre legume”, i-ar fi spus râzând bucătăreasa colegului său.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Raportul medicului menționează că femeia căreia i s-a făcut rău a suferit un episod de „sindrom situaţional de spondilită anchilozantă, paroxism (intensitate maximă a simptomelor – n.r.) anchilozant, reacție la stresul de la locul de muncă și policontuzii cu entorsă de coloană cervicală”. Ea a primit un prognostic medical de 15 zile.

Femeia italiancă a specificat în plângerea depusă la autorități că după ce au început tura de lucru din acea zi, la ora 6:00 dimineața, bucătăreasa româncă ar fi început să o streseze, reproșându-i că nu se mișcă mai repede și a declarat că nu era pentru prima dată când se întâmpla acest lucru.

A relatat fapte similare care s-au petrecut de-a lungul timpului, unele destul de grave, cum ar fi când se ducea la baie pentru a-și lua medicamentele iar bucătăreasa româncă o acuza că pierde timpul.

Pe scurt, faptul că nu a primit ajutor imediat atunci când s-a prăbușit la podea din cauza durerii, ar fi cauzat un prejudiciu pentru care procurorul adjunct Marianna Piccoli, în audierea în fața judecătorului Tommaso Paone, de  la Tribunalul din Ravenna, a cerut plata unei amenzi de 2.000 de euro de către bucătăreasa româncă.

În același timp, avocatul Paolo Zoli, care o reprezintă pe victimă, a cerut ca româncă să plătească 50.000 de euro daune morale, precum și 20.000 de euro drept daune provizorii.

Pe de altă parte, avocatul Giorgio Guerra, care o apără pe româncă și avocatul Lorenzo Marangoni, care apără grupul Gvm din care face parte Spitalul Maria Cecilia din Cotignola, au cerut achitarea pentru că fapta nu există sau, în subsidiar, pentru că nu constituie o infracțiune sau pentru că este deosebit de firavă.

În acest moment, după posibilele audieri programate pentru jumătatea lunii mai, se așteaptă sentința judecătorului.

Pe același subiect: Bucătăreasă româncă din Italia dată în judecată de o colegă. A stresat-o până a leșinat și nu i-a acordat primul ajutor