Bucătăria italiană: obiceiuri, invenții, curiozități

Bucătăria italiană este celebră în toată lumea pentru diversitatea şi bogăţia sa. De-a lungul anilor fiecare regiune sau sătuc din Italia şi-a dezvoltat propria cultură gastronomică, precum şi moduri specifice de-a pregăti mâncarea, care cel mai adesea e pregătită cu ingrediente care se găsesc doar în zona respectivă.

Mari iubitori de paste, italienii sunt maeștri la prepararea de spaghetti, lasagna, tortellini, tagliatelle. Straturile de carne, paste și mozzarella din lasagna, se topesc în gură dacă știi cum să le prepari, susțin italienii din Toscana care sunt cei care au inventat acest vestit preparat culinar. Alte regiuni se laudă cu raviolli, tot paste umplute, cu ciuperci, verdețuri, ricotta, dar și carne. Alte zone se mândresc cu tortellini (paste în formă de inel care se spune că au fost inspirate de buricul zeiței Venus), cu tagliatelle (paste în formă de panglică) sau cu lasagna verde (lasagna la care se adaugă spanac sau alte verdețuri). Nici sosurile nu sunt de neglijat: ragu, specialitate de la Bologna, pesto –preparat în restaurantele din toată lumea, preparat pentru prima dată în regiunea Liguria și alte sosuri de carne.

Lucruri interesante despre mâncarea și bucătăria din Italia:

1. Publicul larg cunoaşte doar două categorii de paste – „pasta corta” (pastele scurte) şi „pasta lunga” (pastele lungi), însă în Italia există peste 450 de feluri de paste şi tot atâtea sosuri.

2. Un italian mânâncă într-un an mai mult de 23 de kilograme de paste. Comparativ, un american consumă doar 6 kilograme.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

3. Pastele trebuie pregătite mereu „al dente”, ceea ce înseamnă, practic, că ele nu trebuie fierte prea mult. Nu numai că varianta „al dente” e mai gustoasă, ci şi mai uşor de digerat.

4. Cuvântul „spaghetti” se traduce ad-litteram astfel: „sfori/frânghii”. Iniţial italienii au botezat spaghetele „maccheroni”.

5. În vremurile trecute, cu mult înainte să apară fabricile care produc în prezent delicioasele paste, italienii obişnuiau să-şi facă singuri spaghete şi le atârnau afară pentru a le usca.

6. Tot în acele vremuri pastele se mâncau cu mâinile. Mai precis, cu braţul întins deasupra capului şi cu capul dat pe spate.

7. Suprinzător, roşiile (din care se fabrică nelipsitul sos pentru spaghete) au fost aduse în Italia abia în anul 1700.

8. Cărnurile sunt prețuite de italieni, la fel ca în orice altă țară. Fie că e vorba de carne de porc, vită, pui sau miel, fie că vorbim de delicatese marine, bucătăria italiană le-a adăugat sosurile și condimentele care le schimbă gustul și le dau aroma mediteraneană. Italienii au o pasiune și pentru carnea tocată, iar in Sicilia se pregătesc chifteluțe cu crusta delicoasă de nucă sau prăjite pe frunze de lămâi.

9. Când un celebru lanţ de magazine fast-food s-a deschis pentru prima dată în Roma, în 1986, italienii s-au simţit atât de jigniţi încât au început să vină în faţa fast food-ului cu spaghete gata-pregătite şi să le ofere oamenilor care voiau să mănânce acolo pentru a le reaminti de moştenirea lor gastronomică.

10. Brânza de tip parmezan (parmeggiano) este originară din zona provinciei Parma din Emilia Romagna. Tot italienii au creat şi celebrele brânzeturi gorgonzola, mozzarella, provolone şi ricotta.

11. Există câteva ingrediente care sunt considerate esenţiale în bucătăria italienească: uleiul de măsline, usturoiul, busuiocul, oregano, mozzarella, ricotta, parmiggiano, fructele de mare şi roşiile.

12. În nordul Italiei oamenii preferă să folosească untul, nu uleiul de măsline. Tot acolo orezul şi produsele din porumb sunt mai populare decât pastele.

13. Cea mai cunoscută pizza rămâne pizza Margherita (cu mozzarella, roșii, ulei și oregano) probabil pentru că este cea mai simplă, gustoasă și ușoară. Există zeci de variante de pizza, de la cele exotice cu ananas și porumb, până la cele tradiționale cu salam, ardei, ton și ceapă.

14. Italienii petrec mult timp la masă. Ei pot sta la aceeaşi masă şi timp de 5 ore.

Italia se mândrește că a inventat cappuccino, cafeaua expresso, iar la desert, bucătarii italieni te pot servi cu o înghețată, napolitane și cu prăjitura care te face să te lingi pe degete: tiramisù. Toate inventate în această țară, una cu o bucătărie de o incredibilă diversitate!