Cai uciși în România în mod ilegal și trimiși în Italia. Carnea era procesată și pusă pe piaţă

Polițiștii din Brașov au efectuat percheziții în data de 14 martie 2023, la un abator care sacrifica fără drept cai și trimitea carnea în Italia. Din grupul infracțional făceau parte și medici veterinari.

Animalele erau cumpărate ilegal și ucise, fără să fie respectate obligațiile prevăzute de legislația în vigoare. Carnea era trimisă în Italia după ce medicii veterinari dădeau verdictul „bun pentru consumul uman”, menționează Brașov.net.

Detalii surprinzătoare au scos la iveală polițiștii brașoveni din dosarul legat de uciderea fără drept a animalelor, pentru care au efectuat peste 30 de percheziții în mai multe județe din țară. Angajații unui abator de lângă Brașov ucideau fără drept cai pe care îi achiziționau fără acte și trimiteau carnea în Italia.

Carnea animalelor ucise ilegal în abatorul din Braşov era trimisă în Italia, unde grupul infracţional avea o conexiune, în persoana unui cetăţean italian. Carnea era procesată apoi și pusă pe piaţă sub formă de prosciutto.

Din luna noiembrie a anului trecut și până la momentul efectuării perchezițiilor, persoanele cercetate ar fi constituit un grup infracțional organizat sprijinit și de medici veterinari. Între aceștia se numără și angajați ai DSVSA Brașov, respectiv medici veterinari de liberă practică.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Astfel, în mod uzual, una dintre persoanele bănuite, administrator al unei societăți comerciale, ar fi achiziționat cai de la diverse persoane, fără documentele legale și i-ar fi transportat, de asemenea, fără îndeplinirea condițiilor de legalitate, către un abator din județul Brașov, unde animalele erau ucise, fără drept.”, a precizat subcomisar Florentina Manolache, purtător de cuvânt al Poliției Brașov.

„Uciderea animalelor s-ar fi făcut prin participarea altor membri din familie, care ar fi falsificat pașapoartele, astfel încât să rezulte că ecvidele erau în proprietatea de drept a societății comerciale”, a mai adăugat subcomisar Florentina Manolache.

Polițiștii spun că întreaga acțiune de falsificare ar fi fost sprijinită de medicul veterinar, care ar fi inserat date nereale, în așa fel încât toată documentația să aibă formă aparentă de legalitate a provenienței și transportului cailor.

Unsprezece persoane au fost ridicate şi duse la audieri, în timp ce alte persoane au fost citate pentru a fi audiate. Video mai jos: