Candidată de origine română la alegerile pentru Parlamentul Italiei. „Mândră să-mi pot reprezenta țara natală”

Italia organizează alegeri anticipate pe data de 25 septembrie, după ce preşedintele Sergio Mattarella a dizolvat parlamentul în urma demisiei premierului Mario Draghi. Vor putea vota toate persoanele cu cetățenie italiană, iar printre cei care aspiră să facă parte din Parlamentul acestei țări este și o candidată de origine română.

Anca Mihaela Pasăre este originară din Craiova și de 22 de ani trăiește la Verona

A ajuns în Italia în anul 2000, cu o bursă, după ce a absolvit Facultatea de Drept Nicolae Titulescu din cadrul Universității din Craiova. În Italia s-a înscris la Universitatea din Verona și, mai târziu, la Universitatea din Trento. În 2003 a început să lucreze pentru diverse agenții de recrutare de personal și a devenit consultant tehnic la Tribunalul din Verona.

A obținut cetățenia italiană și din anul 2013 a devenit membră a partidului Mișcarea Cinci Stele (Movimento 5 Stelle), un partid politic italian fondat în 2009, care și-a propus încă de la început să lupte împotriva corupției, să pună în aplicare programe de mediu și să propună forme de democrație directă.

Anca Mihaela Pasăre, alături de Giuseppe Conte, președintele partidului Mișcarea 5 Stele. Sursa foto: profilul Facebook

Anca Mihaela Pasăre candidează pentru un mandat în Camera Deputaților, ocupând locul trei pe liste la Verona și provincia cu același nume. Ea ne-a mărturisit: „Aș fi foarte mândră să-mi reprezint țara în Parlamentul italian, românii reprezentând cea mai numeroasă comunitate din Italia. Din păcate, doar cei cu cetățenia italiană vor putea vota și care și-au ridicat tessera elettorale de la primăria din localitatea de rezidență.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Peste un milion de români trăiesc astăzi în Italia, iar reprezentarea în Parlament ar aduce în primul rând o recunoaștere a valorii pe care comunitatea noastră o aduce la dezvoltarea acestei țări. „Avem o ocazie unică, dar, în același timp, sunt conștientă că mulți români vor vota cu partidele tradiționale. Vă rog, însă, să vă uitați dacă sunt candidați de origine română pe listele acestor partide. În ultimii 30 de ani niciun partid italian nu a avut candidați români pe liste. Deci, să scoatem în evidență mândria națională și să votăm pentru unul din candidații noștri!”

Ce își propune dacă reușește să obțină un fotoliu în Camera Deputaților

„Una dintre propunerile care ne-ar putea interesa direct este Ius Scholae, adică dobândirea cetăţeniei italiene de către minorul străin”, ne-a transmis Anca Mihaela Pasăre. „Ar fi vorba despre minorul care s-a născut în Italia sau a intrat în această țară până la vârsta de 12 ani şi care domiciliază legal pe teritoriul italian, dacă acesta a urmat cu regularitate timp de cel puțin cinci ani unul sau mai multe cicluri școlare, la instituții aparținând sistemului național de învățământ național sau cursuri de învățământ și formare profesională apte pentru obținerea unei calificări profesionale. În cazul în care frecvența se referă la școala primară, este necesar să fi finalizat cu succes cursul în sine.”

Candidata a mai adăugat: „Voi fi foarte atentă și la problemele pe care le are Verona și cetățenii italieni pentru că mi-am trăit jumătate din viață în România și jumătate în Italia, la Verona, așa că iubesc ambele țări în mod egal. Voi crea un site web unde fiecare locuitor al Veronei și provinciei va putea semnala problemele și va putea face propuneri utile pentru oraș și provincie.”

Cum o vor putea vota românii cu cetățenie italiană

„Din păcate, doar românii din Verona și din provincia cu același nume mă vor găsi pe lista Camerei Deputaților. Ceilalți, nu mă vor găsi pe liste, dar vor putea vota pentru partidul Movimento 5 Stelle pe care îl reprezint. Dacă partidul are multe preferințe chiar și la nivel național, voi avea și eu mai multe șanse! Votanții nu trebuie să scrie numele meu pentru că atunci buletinul de vot devine nul, trebuie să facă doar un X pe simbolul partidului M5S.”

În încheiere, Anca Mihaela Pasăre și-a exprimat, în caz de victorie, angajamentul de a apăra drepturile românilor și de a promova valorile care ne caracterizează: „Sper că voi avea ocazia să aduc o contribuție reală comunității românești din Italia, să fac ascultate cererile noastre, să promovez istoria noastră, generozitatea noastră și frumusețea țării noastre, la cel mai înalt nivel!”