Curtea Supremă de Casație din Italia a stabilit că angajații care sunt în posesia unui contract de muncă cu normă redusă, beneficiază de aceleași drepturi precum angajații cu normă întreagă ce sunt încadrați la același nivel salarial stabilit prin contractul colectiv de muncă la nivel național.
Astfel, orice tratament diferit este considerat discriminatoriu și, în acest caz, se pot aplica sancțiunile legale pentru cazurile de discriminare.
Lucrătorii cu jumătate de normă (part-time) au nevoie pentru a beneficia de pensie, de aceeași vechime ca și lucrătorii cu normă întreagă
Munca cu jumătate de normă nu duce la o prelungire a vârstei de pensionare, chiar dacă în acest caz, contribuția mai mică plătită la stat va afecta valoarea pensiei propriu-zise. Dacă un lucrător va lucra 4 ore pe zi, ziua respectivă i se va aduna la vechimea în muncă la fel ca pentru lucrătorul care lucrează cu normă întreagă, adică 8 ore zilnic.
Așadar, lucrătorii cu un contract de muncă la normă redusă vor beneficia de pensie în aceleași condiții ca lucrătorii cu normă întreagă, un an de muncă pentru lucrătorii cu normă redusă va fi însumat la anii pentru pensia de vârstă la fel ca pentru cei cu normă întreagă. Doar valoarea pensiei va fi mai mică pentru lucrătorii cu jumătate de normă, fiind calculată în funcție de valoarea contribuțiilor plătite la stat.
În esență, în ceea ce privește pensionarea, săptămânile, lunile și anii de muncă pe jumătate de normă sunt calculate în același mod ca și anii cu normă întreagă: un an cu jumătate de normă este numărat ca un an de lucru cu normă întreagă. Evident, cu singura condiție a respectării plății contributive minime pentru munca angajaților (puțin peste 10.000 de euro/an în 2016).
De exemplu, dacă un lucrător lucrează 35 de ani cu normă întreagă și încă 8 ani cu normă redusă (part-time), vechimea la sfârșitul carierei sale va fi întotdeauna de 43 de ani. Vechimea calculată astfel îi dă și dreptul de a face cerere pentru pensionarea anticipată.
V-ar mai putea interesa:
- Drepturile angajaților cu contract de muncă parțial (part-time) în Italia
- Salarii neplătite în Italia: iată ce puteți face!
- Pensia sau alocația socială pentru românii care locuiesc de cel puțin 10 ani în Italia.
- Pensia comunitară – află cum poți beneficia de pensie pentru anii lucrați în alte state UE
- 1 Noiembrie și alte sărbători plătite în Italia
- Al treisprezecelea salariu sau „tredicessima” pentru muncitorii din Italia.
- ”Trattamento di fine rapporto” sau ”TFR” – Ce este, cum se calculează și cine are dreptul la acești bani?
- Tot ce trebuie să știm când suntem concediați de la un loc de muncă din Italia.
- Demisia de la un loc de muncă în Italia. Iată ce trebuie să știm!
- NASpI 2017 – informații actualizate despre indemnizația de șomaj din Italia
- Cine sunt, ce fac și cum trăiesc îngrijitoarele de bătrâni din familiile italiane.
- „Badante” în Italia – informații despre drepturi și îndatoriri.
- Cum poți beneficia de asistență medicală gratuită în Italia dacă ai doar rezidență temporară?
- Accidentele de muncă și bolile profesionale – drepturile lucrătorilor români din Italia