Câți infractori români sunt de fapt în Italia? Iată ce spun statisticile

Zilele acestea am avut plăcerea să vedem un articol scris de Sanremo News despre Andrei Albu, un tânăr student român în Italia, dat drept exemplu de integrare în societatea italiană și foarte lăudat pentru reușitele sale.

Acest lucru ne-a făcut plăcere, de aceea am luat repede „condeiul” și ne-am apucat de scris și noi un articol în limba română despre el (îl puteți citi aici) fiindcă ne dorim ca românii noștri să vadă și exemplele pozitive din comunitatea noastră din Italia și să le ia drept model, mai ales când acest lucru este promovat și de mass-media italiană.

Din păcate însă pentru fiecare știre pozitivă despre românii din italia ne lovim de altele 10, dacă nu mai multe, negative. Unele mai adevărate, altele mai înflorite, dar cu siguranță toate cu un sâmbure de adevăr în ele.

Un exemplu foarte bun de articol „înflorit” îl avem aici, unde site-ul Qui Cosenza (care ulterior a șters articolul, probabil după ce le-am spus carabinierilor de aberația pe care au publicat-o jurnaliștii respectivi) scria o știre despre un român care a furat dintr-o biserică din orășelul San Lucido, din Calabria, obiecte prețioase în valoare de 1 milion de euro. Contactați telefonic de redacția noastră, carabinierii din San Lucido au confirmat faptul că un cetățean român a furat obiecte de valoare dintr-o biserică, dar sub nici o formă nu era vorba de 1 milion de euro, cum scria site-ul respectiv, suma fiind mult, mult mai mică. Undeva de ordinul miilor de euro.

Nu negăm că infracțiunile făcute de români în Italia sunt multe și foarte grave, dar având în vedere și faptul că suntem minoritatea cea mai numeroasă din italia, procentajul de români infractori raportat la numărul total de deținuți din penitenciarele italiene este destul de mic. Un raport din 2015 făcut de Associazione Antigone ne arată că procentajul românilor din penitenciarele italiene era, la sfârșitul lui 2014, de numai 5.3% din totalul de peste 62.000 al deținuților din Italia. Iar din date mai recente se relatează că numărul ar fi în scădere tot mai mult, spre bucuria tuturor și în special a noastră, a românilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Acum, dacă luăm în considerare că oficial, în Italia, în acest moment, suntem circa 1.150.000 de români, iar 5,3% din 62.000 de deținuți înseamnă în jur de 3.200 de români infractori, ajungem la concluzia că procentajul românilor infractori din Italia, raportat la totalul românilor prezenți aici este de mai puțin de 0,3%. Asta înseamnă că 99,7% din românii din Italia, conform statisticilor, sunt oameni cinstiți.

Dar noi știam asta și mai știam că mulți dintre ei sunt chiar excepționali, oameni minunați, inteligenți, care se dau peste cap să demonstreze că românii nu sunt o nație de criminali, alcoliști și hoți. Și mulți dintre ei reușesc să demonstreze asta foarte bine prin bunătate, empatie, înțelepciune și mai presus de toate prin principii morale demne de urmat de oricine.

Iar noi vrem să-i ajutăm în munca lor, vrem să echilibrăm balanța și să arătăm că românii cei frumoși, care ne aduc cinste peste tot, sunt mulți, mult mai mulți decât infractorii care sunt prezentați zilnic prin mass-media italiană. Și vom face tot ce ne stă în putință pentru a le arăta că eforturile lor, munca, talentul și pasiunile lor, nu trec neobservate și, mai ales, nu sunt umbrite de faptele conaționalilor noștri infractori.