Polemică în cazul badantei din Italia acuzată că a dus în pragul sărăciei un bătrân. Președinta ADRI ia atitudine

Silvia Dumitrache, președinta Asociației Femeilor Române din Italia (ADRI) denunță modul în care presa italiană a prezentat cazul bătrânului din Vigonovo, „adus în pragul sărăciei de către badanta română”.

Îngrijitoarea nu a făcut altceva decât să-și ceară drepturile bănești cuvenite după ce a lucrat mai mulți ani la negru, dar presa italiană și-a concentrat subiectul pe efectele pe care sentința judecătorului le-a avut asupra bătrânului, neacordând atenție ilegalității comise de către acesta. „Articol scandalos! Lucrătoarea a muncit mult timp fără contract și fără nicio protecție din partea statului. Este practic o dezinformare”, a specificat Silvia Dumitrache atrăgând atenția că victima în cazul de față este badanta și nu pensionarul italian.

Cu mai puțin de o săptămână în urmă, mai multe publicații italiene au prezentat cazul lui Pietro Nucci, în vârstă de 90 de ani, căruia i-a fost blocat contul poștal pentru că are de plătit 13.235 de euro, în urma procesului cu fosta sa îngrijitoare.

Femeia, care a lucrat pentru italian aproximativ 6 ani, 7 zile pe săptămână, de la 8.30 la ora 21:00, s-a plâns că pensionarul nu i-a făcut un contract de muncă legal pe toată perioada și a fost nevoită să lucreze la negru 4 din cei 6 ani, iar salariul pe care l-a primit a fost mai mic în raport cu munca prestată.

Judecătorul a dat dreptate badantei, iar procesul s-a încheiat definitiv la 8 iulie 2020. Potrivit sentinței, Nucci trebuie să plătească îngrijitoarei 8.701 euro, la care se adaugă cheltuielile de judecată de 2.789 euro, plus TVA și taxe legale, totul pentru o sumă totală de 13.235 euro. Bani pe care bătrânul nu îi deține și astfel i s-a pus sechestru pe contul bancar.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O poveste deosebit de tristă din moment ce un bărbat de 90 de ani are acum astfel de probleme. Dar și un caz de exploatare și încălcare a drepturilor lucrătoarei, așa cum ține să sublinieze Silvia Dumitrache.

„Modul în care a fost transmisă știrea de unele organe de presă este scandalos”, a menționat președinta ADRI citată de Redattore Sociale.

«Judecătorul a aplicat legea, în fața căreia ar trebui să fim cu toții egali. Lucrătoarea și-a cerut și obținut drepturile după o perioadă îndelungată, în care a lucrat fără să fie plătită în mod corect, fără protecție din partea statului sau drept la pensie. Ar trebui tolerată și justificată exploatarea acestei lucrătoare de origine străină?»

«S-a spus mai întâi că ar fi româncă, apoi moldoveancă, de parcă nu ar fi fost nicio diferență: în acest fel ambele comunități sunt stigmatizate. Ne confruntăm cu o exploatare care generează ură între cetățeni și, mai ales, direcționată către cetățenele de origine străină. Pentru ce motiv s-a făcut referire la naționalitate încă din titlul articolului? Și mai întreb, femeia a fost interpelată de jurnaliști? De ce s-a evidențiat doar prejudiciul suferit de „bietul” bătrân?

- Continuarea după publicitate -

Se incită la război între săraci, în timp ce rolul statului în protecția celor mai vulnerabili este uitat. În calitate de președinte al unei asociații românești din Italia, mi se pare o chestiune de onoare, demnitate și adevăr să iau atitudine împotriva acestui mod care nu este de a informa, ci de a dezinforma, de a manipula emoțiile oamenilor», a mai adăugat președinta Asociației Femeilor Române din Italia.

Pe același subiect mai puteți citi: Un bătrân italian a pierdut procesul cu fosta sa badantă, dar nu are de unde să-i dea banii care i se cuvin.

@rotalianul