Ce spun românii din Italia despre decizia ARI de a nu susține protestul din 10 august de la București

Decizia Asociației Românilor din Italia, cu sediul la Roma, de a nu susține protestul diasporei din 10 august de la București a stârnit un val de nemulțumire printre românii comunității din Italia. Asociația Românilor din Italia este o asociație înființată de Eugen Terteleac și a cărei activitate este puțin cunoscută printre membrii comunității. Nu deține un site specific, nu are pagină Facebook, nu se poate lua nicăieri la cunoștință despre activitatea, evenimentele, proiectele și ajutorul pe care îl aduce această asociație comunității române din Italia.

Cu toate acestea, Asociația Românilor din Italia s-a autodeclarat de nenumărate ori reprezentativă pentru comunitate.

În comunicatul transmis ieri de „Biroul de comunicare ARI” se aducea la cunoștință că asociația respectivă nu va fi de partea celor care susțin mitingul diasporei, organizat pe data de 10 august la București, motivând că este un eveniment cu influență politică și care nu face onoare anului centenar al României. ARI mai adăuga faptul că toți cei care vor participa la manifestație ar trebui să-și dovedească rezidența în străinătate.

Redăm mai jos, câteva dintre comentariile adăugate de utilizatori la articolul în care prezentam declarațiile făcute de Asociația Românilor din Italia:

Carmen: „Unde este această Asociație a Românilor, cu ce se ocupă și cu ce ajută românii din Italia? S-au trezit acum sa-si dea și ei importanță! Nu-i nimic dacă nu ne susțin, din contră, nici nu vreau să ne reprezinte! Să stea acasă! Noi mergem fără ei!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Elena: „ARI se vede și se știe că sunt PSD, lor le convine acest guvern. Această asociație ce a făcut pentru românii din Italia?! Pe mine nu mă reprezintă ARI!

Mariana Alexandru: „Rușine să îi fie președintelui acestei asociații că în schimbul unui pumn de bani încearcă să îi dezbine pe românii din Italia.”

Mina: „Dacă mergem la București ne reprezentăm pe noi, pe copiii și pe nepoții noștri, nu asociații care nu au nimic de-a face cu românii din Italia. De ani de zile nu a venit nimeni să ne întrebe cum muncim, dacă avem un contract de muncă în regulă, dacă suntem respectați ca persoane civile sau suntem tratați ca sclavi. Unde sunt aceste asociații când românii mor în Italia și familiile nu au bani să îi ducă în țară? Unde sunt când femeile românce sunt violate sau tineri de-ai noștri mor în accidente de muncă? De vorbe suntem sătui și de reprezentat nu ne poate reprezenta nimeni.”

Sanda: „ARI ar trebui să justifice cum au cheltuit banii primiți de la Guvern care continuă să dea bani acestor asociații răsărite ca ciupercile după ploaie. Sau le-a promis guvernarea PSD că îi va lăsa în continuare să se înfrupte din ‘ciolan’? De parcă cine vrea să meargă și cui îi pasă ar avea nevoie de ‘susținerea lor’! O pot face și în nume propriu, alții au murit în ’89 ca să ne putem noi exprima liber!”

ARI propune ca românii din diaspora care vor participa la protest, să prezinte un document prin care să dovedească domiciliul/rezidenţa în străinătate.https://goo.gl/7uBGMa

Posted by Rotalianul – Revista românului din Italia on Tuesday, 24 July 2018

Dezbaterile din mediul online despre mitingul de protest al diasporei organizat pentru ziua de 10 august la București, continuă. Ca orice manifestație de amploare, așa cum a fost declarată, a stârnit numeroase controverse în rândurile românilor aflați peste hotare, de la oamenii de rând până la asociații și reprezentanți ai partidelor politice românești din teritoriu.

Sursa imaginii reprezentative a articolului: Rotalianul – protestele românilor din Italia din februarie 2017 împotriva deciziei de adoptare a OUG 13 de Guvernul român.