Condiții de călătorie din Italia în România și invers actualizate la data de 13 august

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a modificat la 12 august a.c. lista țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Turcia, SUA și Muntenegru au trecut în zona roșie, iar Olanda și Malta în zona galbenă.

Italia a rămas pe lista verde, ceea ce înseamnă că toate persoanele care călătoresc din această țară în România nu trebuie să prezinte Certificatul digital COVID, care include testul sau dovada vaccinării sau cea a vindecării.

Vă reamintim că, începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale COVID.

Prezentarea certificatului digital COVID nu schimbă cu nimic condițiile de călătorie în România din statele aflate în zona verde din punct de vedere al riscului epidemiologic. Italia aflându-se în prezent, în zona verde, pentru persoanele care sosesc în România din Italia nu se instituie măsura carantinei și nu este obligatorie prezentarea unui test Covid.

Prezentăm mai jos condițiile de călătorie valabile pentru cine se deplasează din Italia în România:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Italia se află în zona verde și după data de 13 august 2021.
Pentru persoanele care sosesc în România din Italia nu se instituie măsura carantinei și nu sunt obligatorii testul sau vaccinul anti-Covid. Călătorii, indiferent de mijlocul de transport cu care se deplasează, la graniță au nevoie doar de un act de identitate și de biletul de călătorie.

Condiții de călătorie din România în Italia aplicabile până la data de 30 august 2021:

Sunt prevăzute următoarele măsuri:

  • Completarea unui formular digital de localizare a pasagerilor, disponibil la următoarea adresă: https://app.euplf.eu;
  • Prezentarea oricărei persoane desemnate să efectueze verificări a Certificatului Verde Covid în format digital, care să ateste una din următoarele situații:
    – efectuarea vaccinării anti-Sars-CoV-2, cu un document care atestă completarea ciclului de vaccinare de cel puțin 14 zile;
    – vindecarea de Covid-19, cu încetarea perioadei de izolare prescrise în urma infecției cu Sars-CoV-2;
    – efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul Italiei, a unui test de captură antigen sau a unui test molecular, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu Sars-CoV-2.

Copiii sub 6 ani sunt scutiți de efectuarea testului molecular sau de captură antigen.

- Continuarea după publicitate -

La intrarea pe teritoriul italian, persoanele care NU îndeplinesc condițiile menționate mai sus au următoarele obligații:
– să se supună măsurii de supraveghere sanitară și de autoizolare, pentru o perioadă de 5 zile, la domiciliul sau reședința indicate în formularul digital de localizare, informând Departamentul de Prevenire al Autorității locale de sănătate competente;
– după efectuarea celor 5 zile de autoizolare, să se supună unui test molecular sau de captură antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat poate fi consultată aici.

@rotalianul