Condiții de călătorie între Italia și România. A intrat în vigoare Certificatul verde COVID-19

Începând de joi 1 iulie a.c., a intrat în vigoare Certificatul digital COVID-19 (Green Pass) pentru deplasarea în statele din Uniunea Europeană.

În România, certificatul se poate obține de pe platforma https://certificat-covid.gov.ro, iar în Italia pe https://www.dgc.gov.it.

Persoanele care nu reușesc singure să își descarce Certificatul verde, pot apela la cunoștințe sau la medicii de familie. Documentul poate fi descărcat atât în format electronic, cât și pe hârtie.

Având în vedere că se apropie perioada concediilor, când mulți conaționali se vor întoarce în țară, redăm mai jos condițiile de călătorie din Italia în România și invers:

Condiții de călătorie din Italia în România

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform Hotărârii Nr.33 din 27.05.2021 a CNSU, Italia este în zona verde, ceea ce înseamnă că pentru persoanele care sosesc în România din Italia, Malta sau San Marino nu se instituie măsura carantinei și nu mai este obligatorie testarea.

Pentru călătoriile în România aveți nevoie doar de un document de identitate (carte de identitate sau pașaport) și bineînțeles de biletul de avion sau autocar în cazul în care vă deplasați cu aceste mijloace de transport.

Condiții de călătorie din România în Italia aplicabile în perioada 21 iunie-30 iulie 2021

Sunt prevăzute următoarele măsuri, în baza ordonanței ministrului italian al sănătății din data de 18 iunie:

  1. Completarea unui formular digital de localizare a pasagerilor, disponibil la următoarea adresă: https://app.euplf.eu;
  2. Prezentarea oricărei persoane desemnate să efectueze verificări a Certificatului Verde Covid, care să ateste una din următoarele situații:
  • efectuarea vaccinării anti-Sars-CoV-2, cu un document care atestă completarea ciclului de vaccinare de cel puțin 14 zile;
  • vindecarea de Covid-19, cu încetarea perioadei de izolare prescrise în urma infecției cu Sars-CoV-2;
  • efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul Italiei, a unui test de captură antigen sau a unui test molecular, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu Sars-CoV-2.

3. Semnalarea propriei sosiri pe teritoriul italian autorității sanitare competente la nivel local.

Copiii sub 6 ani sunt scutiți de efectuarea testului molecular sau de captură antigen, dar nu de obligația de izolare acolo unde este cazul. Copiii sub 18 ani sunt scutiți de obligația de izolare (acolo unde este prevăzut) numai dacă sunt însoțiți de un adult (părinte sau alt însoțitor) care deține un certificat verde Covid-19.

Prin decretul Președintelui Consiliului de Miniștri din 17 iunie 2021, se creează condițiile pentru funcționarea Regulamentului UE privind „Green Pass”, astfel încât, începând cu 1 iulie anul curent, va fi asigurată interoperabilitatea completă a certificatelor digitale emise de țările UE. Certificatul verde Covid-19 este emis sau recunoscut în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) lit. c), din decretul de lege din 22 aprilie 2021, nr. 52.

La intrarea pe teritoriul italian, persoanele care NU prezintă Certificatul verde menționat mai sus au următoarele obligații:

  • să se supună măsurii de supraveghere sanitară și de autoizolare, pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliul sau reședința proprie;
  • după efectuarea celor 10 zile de autoizolare, să se supună unui test molecular sau de captură antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.