Coronavirus în Italia: Românii care se întorc în țară din Emilia Romagna vor sta 14 zile în carantină la domiciliu

Astăzi, 2 martie, în ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență desfășurată la sediul Ministerului Afacerilor Interne, s-a luat decizia ca Emilia-Romagna din Italia să fie introdusă în lista zonelor pentru care se instituie măsura auto-izolării la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, față de cetățenii care revin în România din această regiune.

Cetățenii care se vor întoarce în țară din această regiune a Italiei, vor fi nevoiți să stea izolați la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile.

„Cetățenii români care se întorc din Emilia Romagna intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România”, precizează comunicatul publicat aici de Ministerul Sănătății.

Conform buletinului informativ din 1 martie 2020, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:

  • au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă;
  • au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă;
  • au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19);
  • membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus.

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmata. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cetățenii care vin în România și intră în carantină instituționalizată (în spații special amenajate de autorități) timp de 14 zile, imediat după revenirea în țară, sunt cei care au călătorit în următoarele zone:

  • China continentală (Provincia Hubei, inclusiv orașul Wuhan, orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang),
  • următoarele orașe din regiunea Lombardia: Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano;
  • localitatea Vo Euganeo din regiunea Veneto.

Din localitățile enumerate mai sus sunt puține posibilități ca o persoană să ajungă în România, deoarece sunt complet izolate. Accesul și ieșirea din aceste localități este interzisă, deci posibilitatea ca un român să călătorească din aceste orașe este aproape inexistentă.