Cu un mesaj primit pe telefon vi se poate goli contul bancar. Băncile din Italia expuse riscului: Unicredit, SanPaolo, BNL și Fineco

Alegere tot mai populară pentru gestionarea conturilor bancare şi plata online a facturilor la utilităţi, serviciile de tip online banking sunt o ţintă frecventă pentru atacuri informatice, hackerii experimentaţi având posibilitatea de a goli conturile bancare ale victimelor în doar câteva secunde.

O tânără femeie din Vicenza (Veneto) a fost victima unei fraude bancare în urma unui mesaj text primit pe telefonul său. La puțin timp după primirea sms-ului, contul său curent a fost golit de 16.000 de euro și cartela SIM a telefonului său a fost clonată. Femeia a făcut eroarea de a răspunde unui sms care îi cerea să se identifice cu datele de securitate ale contului său.

Mesajul în cauză îi cerea femeii o serie de informații, cum ar fi codurile de acces și numărul de telefon, pentru „a garanta accesul mai sigur” la serviciile bancare de uz curent. Tânăra, care a denunțat totul la poliție, a spus că a răspuns la mesaj și nu a avut niciun dubiu până seara târziu, când și-a verificat telefonul după ce îi venise alt mesaj cum că ar beneficia de un bon Amazon de 300 de euro. Femeia, introducând datele de internet banking a constatat cu stupoare că din cont îi dispăruseră toți cei 16.000 de euro pe care îi avea.

După investigațiile imediat următoare, victima a reușit să afle că transferul de bani s-a făcut spre România, iar instituția bancară a confirmat că în ultimele ore persoane neidentificate au reușit să-i fure datele de acces, să cloneze SIM-ul telefonului și să-i golească în cele din urmă contul.

Cele mai expuse instituții bancare din Italia la astfel de riscuri sunt: Unicredit, SanPaolo, BNL și Fineco, scrie tecnoandroid.it.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI