Cum au reacționat românii din Italia la mesajul lui Tăriceanu despre justificarea banilor trimiși în țară

În ultimul timp, un alt anunț din partea statului român a bulversat românii aflați la muncă în străinătate: „Diaspora, obligată să justifice sumele de peste 1.000 de euro trimise în ţară!”

Afirmaţia vine în contextul în care pe site-ul Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) apare încă din 31 ianuarie un proiect de lege prin care românii din diaspora vor fi obligaţi să justifice cu documente sumele trimise în ţară mai mari de 1.000 de euro, riscând confiscarea banilor şi amenzi de până la 150.000 de lei.

Joi, 19 aprilie, șeful Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, se declara total contrar acestei proceduri, precizând că această atitudine i se pare vecină cu „spiritul miliţienesc”: „Nu văd justificarea. Sunt români care fac eforturi foarte mari. Milioane de români care au plecat în străinătate să lucreze, care îşi câştigă viaţa şi îşi obţin veniturile care au dreptul să şi le gestioneze cum doresc, să le trimită în ţară la familii, să le depună la bănci, să îi investească. Nu ştiu de unde această atitudine, care mie mi se pare vecină cu spiritul miliţienesc care domnea odată în România.”

Nu știm cât de sincer a fost Tăriceanu în declarația sa, dar articolul publicat de noi pe pagina Facebook Rotalianul – Revista românului din Italia, a stârnit reacții dure la adresa actualului președinte al Senatului dar și a politicienilor români, în general.

Iată numai câteva dintre comentariile românilor din Italia nevoiți de ani buni să plece din țara lor pentru a-și câștiga o pâine printre străini, cu privire la acest proiect de lege care i-ar obliga să justifice sumele mai mari de 1000 de euro trimise în țară:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Tăriceanu? Are nevoie de voturile românilor din diaspora!”

„Tăriceanu e judecat pentru mărturie mincinoasă așa că tot ce declară acum nu e credibil.
Vrea să facă el pe băiatul bun cu Diaspora dar nu ne spune că se învârte pe lângă ciolan de peste 20 de ani. România este la coada Europei și din cauza lui, a fost premierul lui Băsescu, acum e sluga lui Dragnea așa că, să se abțină de la comentarii. Cum să ai nesimțirea să susții PSD-ul dar să fii nemulțumit de măsurile luate de Guvern?Seful Anaf este fostul ministru al finanțelor, domnul Mișa și el, și actualul ministru al finanțelor, domnul Teodorovici, sunt susținuți de majoritatea PSD-Alde. Să iasă de la guvernare cu ALDE dacă e așa nemulțumit, nu să dea declarații doar de ochii lumii, praf în ochii proștilor!”

„Noi, că îi băgăm în țară (banii, n.r.) trebuie să-i justificăm, dar cei care îi scot pe ascuns ca hoții și îi duc în alte țări!? Întreabă cineva de ei??? Eu, de bine, de rău și alte câteva milioane de români aducem bani în țară, MILIARDE! Impozitații! Vor intra ilegal ca și până acum. Se trimite o mică parte prin poșta electronică și restul în bagaje sau direct pe călător și cu asta s-a încheiat impozitarea banilor! (…) Ne obligați să facem ce știm mai bine… să ne ascundem de voi!”

„Am ajuns o țară săracă de când guvernați. Fără fabrici și fără uzine, cu păduri tăiate și pământ vândut la străini, mulți românii au rămas fără servici și s-au îmbolnăvit din cauza stresului. Neavând o pâine pe masă pentru copii, majoritatea au luat drumul străinătățiI, suntem sclavi prin toată lumea și suntem cei mai amărâți din UE.”

„Noi să ne justificăm cu banii munciți cu lacrimi, de ce nu se justifică ei, care au bani prin băncile din străinătate, să ne spună cum i-au muncit! Ne-au dus de râpă țara! Să le fie rușine!”

„Nenorociți ce sunteți noi aducem bani in țară cu mii de sacrificii și umilință și voi vreți justificare. Rușine, ați făcut din noi slugile străinilor.”

„A plecat din țară tot tineretul la muncă în străinătate și mame care au lăsat mare durere în urma lor, pentru un salariu mai bun. Vă gândiți numai la banii, românii mor prin țări străine și fac mari sacrifici, moare tineretul, se îmbolnăvesc femei de depresie, umilințe, exploatare și câte și mai câte. O să rămână o țară pustie din cauza voastră. Nu vă e rușine să ne cereți socoteală? Banii noștri sunt munciți cu mare sacrificiu și multă sudoare.”

„Majoritatea celor care muncesc în alte țări, pot să justifice banii trimiși în țară dar se gândesc cu groază la procedurile birocratice și la timpul pierdut după hârtii doveditoare.”

„Să nu credem ce spune mincinosul (Tăriceanu, n.r.), are nevoie de voturile noastre vrea să ajungă președintele țării, probabil!”

„Parlamentari, deputați, senatori, europarlamentari, politici etc. justificați mai întâi voi de unde aveți toate milioanele de euro și toate averile??”