Italia: De la tăietor de lemne la boxer profesionist. Povestea lui Sorin Claudiu Lăcătușu

Când a plecat din România, cu 15 ani în urmă, Sorin Claudiu Lăcătușu nu știa nimic despre box. El a ajuns la Riola Sardo, provincia Oristano (Sardinia) pentru a căuta ceva de lucru și a început prin a fi tăietor de lemne. În 2014 și-a descoperit însă o pasiune, boxul. Recent, Federația Italiană de Box i-a dat undă verde pentru începerea unei cariere la profesioniști, informează La Nuova Sardegna.

Claudiu Lăcătuș a descoperit boxul la o vârstă relativ înaintată, dar pentru pasiunile noastre niciodată nu este prea târziu. A avut prima experiență în ring în anul 2014. la „Corner Gym Boxe” din via dei Maniscalchi, din Oristano, club sportiv fondat și condus de Marcello Loi.

„În 2008 m-am mutat la Cabras, unde am început să lucrez ca tăietor de lemne într-un gater – povestește el – într-o zi, vorbind cu fiul șefului meu, am făcut cunoștință cu boxul și m-am hotărât să încerc”. Antrenorul Marcello Loi își amintește bine debutul românului: «Mi-a spus că vrea să se antreneze doar pentru un meci și apoi nu ar mai vrea să știe nimic despre box. Dar acum tot aici este”, a spus el râzând. Primul meci mai important a fost la Porto Torres, în decembrie 2015, care s-a încheiat cu o victorie la puncte.

Apoi, o serie de patruzeci de meciuri de amatori, în timpul cărora a adunat nouăsprezece victorii, opt remize și treisprezece înfrângeri și a câștigat de două ori titlul de campion al Sardiniei la categoria 67 kg.

„În acel moment ne-am hotărât să încercăm trecerea la profesioniști, în condițiile în care Claudio a câștigat punctajul și are aptitudinile necesare”, a precizat antrenorul său. La vârsta de 34 de ani, Lăcătuș s-a trezit astfel încercând să calce pe urmele lui Franco „Chicchino” Tomasi, ultimul mare boxer profesionist din Oristano între anii 1950-1960.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Punctul de hotar al tranziției la boxul profesionist a fost atins datorită unui mare spirit competitiv: „Lucrez de dimineața până seara ca tăietor de lemne, dar îndată ce termin munca vin la sală la ora 17.00, chiar dacă antrenamentele încep cu o oră mai târziu. O fac șase zile pe săptămână. Filozofia mea este că nu trebuie să aștepți niciodată, ci să fii mereu gata. Sacrificiile se fac în sală, trebuie să dai tot ce ai mai bun în timpul antrenamentului, ca în ring să nu te simți obosit și să nu suferi”.

Antrenorul Marcello Loi și Sorin Claudiu Lăcătușu. Foto: La Nuova Sardegna

„Seamănă puțin cu polițistul de la sală, este primul care sosește și ultimul care pleacă”, confirmă Loi.

Acum, Claudiu Lăcătuș va trebui să ajungă la greutatea de 69 kg, necesară pentru a concura printre profesioniștii la categoria „welter”. Primul meci este programat pentru această vară, în luna iulie.