Depresie sau șansa unui nou început? Românii din străinătate reacționează în mod divers la factorul emotiv al emigrării

Odată ajunși în străinătate, mulți dintre români încep să se confrunte cu stări emoționale negative. Fie că este vorba despre tristețe prelungită, stări de neliniște puternice, uneori însoțite chiar de senzații fizice neplăcute (palpitații, nod în gât, senzația de sufocare, tremurat, amețeală, confuzie etc) sau izolare socială, un dor de casă foarte mare, plâns des, toate aceste emoții și stări se dovedesc a fi foarte dăunatoare pe termen lung, ne atenționează psihoterapeutul Irina Paraschiv pe site-ul psihosoluții.ro

Una dintre cele mai întâlnite stări cu care se confruntă persoanele ce pleacă în străinătate este depresia, iar între cele mai comune cauze ale acestor stări sunt dificultățile mari de adaptare socială și psihologică pe care le întâmpină persoanele care emigrează.

O altă cauză comună a deprimării este dificultatea găsirii unui loc de muncă. Multe persoane pornesc din România cu mari așteptări și planuri spre alte țări, sperând să reușească să își găsească un loc de muncă satisfăcător. De multe ori aceste așteptări nu sunt ușor de îndeplinit, așa încât stările de anxietate și depresie își pot face apariția.

Sunt persoane care pleacă de obicei singure, locuiesc împreună cu oameni pe care nu îi cunosc foarte bine sau chiar deloc în aceste țări, și astfel poate interveni izolarea socială destul de accentuată. Dacă în România petreceau mult timp cu familia, în străinătate fără prieteni și fără familia proprie, aceste persoane se pot simți triste, le pot lipsi activitățile care odată le făceau plăcere, iar stările negative devin din ce în ce mai intense. Separarea de familie este în aceste cazuri foarte dureros de trăit. Obișnuiți cu o prezență constantă, cu anumite activități de făcut împreună, sau cu o interacțiune în mod regulat cu familia, acești oameni pot începe să dezvolte stări emoționale neplăcute, care, dacă nu se intervine la timp, pot duce la depresie, anxietate și panică.

Totodată, așteptările nearealiste sunt printre sursele stărilor de anxietate sau depresie. Multe persoane pleacă în alte țări sperând că își vor găsi destul de ușor de lucru și că vor reuși să adune o sumă de bani într-un timp scurt, așa încât să se poată întoarce în țară la familie. Cum acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, dezamăgirea cauzată de așa-zisul eșec poate duce la instalarea unei stări de depresie. E important în aceste situații să pornim din start cu o imagine cât mai realistă a ceea ce vom găsi într-o altă țară. E de așteptat să nu fie mereu atât de simplu de găsit un loc de muncă sau e posibil ca acest loc să nu fie neapărat conform așteptărilor noastre.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nu în ultimul rând, dificultățile în a învăța o limbă străină sunt de multe ori în spatele acestor stări emoționale atât de dificile și negative. Multe persoane au probleme în a reuși să învețe într-un timp scurt o limbă străină atunci când pleacă din țară pentru a lucra în străinătate. Această piedică ne poate afecta atât viața socială, adaptarea la cerințele instituțiilor, dar și găsirea unui loc de muncă și negocierea salariului. În fața acestei situații mulți emigranți români trăiesc emoții negative care îi pot afecta pe termen lung.

Recomandarea terapeuților psihologi este că, dacă fiecare dintre noi cunoaștem astfel de persoane care își găsesc cu dificultate locul în afara țării sau persoane la care deja observăm semne ale tristeții și emoții negative prelungite, sau dacă chiar noi înșine suntem printre cei care trăiesc aceste exeperiențe, să apelăm imediat la ajutor psihologic.

Dacă nu avem timp sau posibilitatea de a merge personal, ajutorul poate fi și online. Există platforme online unde medici psihoterapeuți acordă asistență și ajutor persoanelor care au nevoie. Una dintre acestea este platforma www.gandestesanatos.ro unde ședințele se pot ține în modalitate video, pe Skype sau Messenger.

Te-ar mai putea interesa: