Deschiderea Consulatului General de la Bari – estimată pentru începutul toamnei din acest an

Având în vedere numărul mare de cetăţeni români aflaţi în sudul Italiei şi ţinând cont atât de numeroasele solicitări de servicii și asistență consulară din regiunile respective, cât şi de repartiția și gradul de acoperire geografică ale reprezentanțelor românești acreditate în prezent în Italia, Ministerul Afacerilor Externe a inițiat doi ani în urmă procedura de înființare a unui nou Consulat General la Bari, care ar avea ca scop contribuirea la acordarea de asistenţă consulară lucrătorilor români din regiunile din sudul Italiei.

În Monitorul Oficial al României, la data de 9 septembrie 2015, a fost publicat Decretul
nr. 720/2015 privind înființarea Consulatului General al României la Bari, decret semnat și aprobat de președintele României, Klaus Iohannis.

În urma întrebărilor adresate redacției revistei noastre de către cititorii din regiunile de sud ale Italiei, când va avea loc și de ce nu a fost deschisă încă secția consulară de la Bari, am înaintat o petiție Direcției Relații Consulare a Ministerului Afacerilor Externe al României. În răspunsul dumnealor, suntem informați că în cursul anului 2016 s-a închiriat un imobil pentru sediul oficiului consular, care, în prima parte a acestui an a fost supus restructurărilor necesare pentru adaptarea la specificul activității consulare. Lucrările au fost încheiate recent, iar în prezent sunt în curs de finalizare ultimele operațiuni de dotare cu birotică și cu echipamente aferente.

MAE ne informează că a fost deja desemnat un consul general precum și personalul consular angajat al Ministerului Afacerilor Externe care va deservi noul oficiu consular. În prezent, o parte din acest personal se află deja la Bari în vederea pregătirii deschiderii consulatului, care, se estimează a avea loc la începutul toamnei din acest an, ne asigură Direcția Relații Consulare a ministerului sus citat.

Situată în sud-estul Italiei, Puglia acoperă o regiune vastă, cu o suprafață de 19345 km și are o populație de aproximativ 4 milioane de locuitori.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La începutul anului 2016 în Puglia erau un număr de 33.597 de cetățeni români rezidenți, dintre care 20.905 femei și 12.692 bărbați, într-un procent total de 27,38% din rândul populațiilor străine din această regiune a Italiei.

În prezent, atunci când au nevoie de servicii consulare, românii de pe teritoriul regiunii Puglia se adresează Consulatului General al României din Catania, ale cărui date de contact sunt următoarele:

Consulat Catania – Via Misterbianco 1, 95131 Catania

Circumscripția consulară cuprinde regiunile: Sicilia, Calabria, Basilicata
și Puglia

Telefon informații consulare: +39 09 5537 909, +39 09 5536 139
Telefon de urgență: +39 32 0965 3137

Program de lucru cu publicul: Luni – Joi 09:00-15:00
Vineri: Program de lucru cu autoritățile locale si urgențe consulare

Adresa web: http://catania.mae.ro/

Numărul pentru urgențe este folosit exclusiv pentru cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, accidente cu victime, decese, calamități şi alte situații de pericol sau cu caracter extraordinar. La acest număr de telefon nu se furnizează informații consulare.

V-ar mai putea interesa:

Distribuie acest articol