Di Maio: „Iată primul card pentru venitul de cetățenie, este numărul 1!” Activ și un site cu informații

Luigi Di Maio, ministrul Dezvoltării Economice al Muncii și Politicii Sociale și vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, a prezentat luni, 4 februarie, la Roma, cardul exemplificativ care va reprezenta instrumentul de plată prin care beneficiarul va primi banii și va putea efectua tranzacții în urma acordării venitului de cetățenie (reddito di cittadinanza). În același context, Di Maio a prezentat și inaugurarea site-ului dedicat venitului de cetățenie.

„Iată primul card, acesta este numărul 1!”, a spus Di Maio în sala de ședințe a companiei Enel din Roma. În fața premierului italian Giuseppe Conte și a altor reprezentanți ai statului, Di Maio, fără să-și ascundă entuziasmul, și-a arătat satisfacția odată cu inaugurarea primilor pași pentru punerea în aplicare a decretului promis de partidul său în campania electorală: „Venitul de cetățenie a început să fie o realitate, statul este din nou prietenul poporului. În doar 7 luni de guvernare am găsit banii, am elaborat decretul și astăzi facem un alt pas înainte pentru a-i dezminți pe cei care au spus că venitul de cetățenie va fi o iluzie și că am dorit să-i înșelăm doar cu promisiuni electorale pe cetățenii italieni.”

Cardul va fi de culoare galbenă și va putea fi folosit de beneficiari pentru a face cumpărături și a-și plăti utilitățile. Primele carduri vor fi încărcate la sfârșitul lunii aprilie, în timp ce cererile pot fi depuse între 6 și 31 martie.

Cardul va fi primit de beneficiar de la oficiile poștale. Nu va putea fi folosit pentru jocurile de noroc care implică premii în bani, doar pentru a cumpăra bunuri de consum și pentru plata chiriei și a utilităților. Retragerile de numerar au un plafon, se vor putea scoate bani cash în valoare de 100 de euro pe lună, care poate ajunge cel mult la 210 euro pe lună în cazul familiilor numeroase. Va fi posibilă și plata chiriei până la un maxim de 280 de euro pe lună și 150 de euro în cazul pensiilor de cetățenie. De asemenea, se va putea face un transfer bancar și pentru a se plăti rata la împrumutul în urma căruia s-a achiziționat o locuință, dar nu mai mult de 150 de euro pe lună.

Pentru a obține toate informațiile necesare a fost creat și activat un site dedicat venitului de cetățenie care va deveni operațional în următoarele săptămâni

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Site-ul va fi util și pentru a trimite cererea pentru venitul de cetățenie. Pe pagina de pornire se află invitația de a „actualiza și solicita Isee”, documentul necesar pentru a obține ajutorul social. Isee, care însumează veniturile anuale ale unei persoane/familii se poate solicita la un birou Caf sau pe site-ul web al INPS. „De astăzi, cu ajutorul acestui site toți italienii vor putea afla ce documente trebuie să prezinte pentru a beneficia de această indemnizație”, a spus vicepremierul, subliniind că în acest fel va exista „un stat prietenos care ajută cetățeanul în momente de dificultate”. Site-ul poate fi vizitat aici.

Venitul de cetățenie poate fi solicitat de cetățenii italieni, comunitari sau extra-comunitari
cu permis de ședere de lungă durată. Cetățenii străini trebuie să fie rezidenți în Italia de cel puțin 10 ani, dintre care ultimii 2 să fie în mod continuu.

Pentru a putea primi venitul de cetățenie, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

- Continuarea după publicitate -

– Indicatorul situației economice echivalente (ISEE) să fie inferior valorii de 9.360 euro pe an;
– Patrimoniul imobiliar, diferit de prima casă, să nu depășească valoarea de 30.000 euro;
– Patrimoniul financiar să nu depășească valoarea de 6.000 euro pentru persoane individuale, respectiv 20.000 euro, pentru familii în care există membri cu nevoi speciale;
– Nu pot să primească venitul de cetățenie cei care și-au dat demisia de la locul de muncă din motive voluntare.

Venitul de cetățenie conferă dreptul fiecărui cetățean să aibă un venit minim garantat de 500 euro lunar, la care se adaugă un venit de 280 euro/lună pentru plata cheltuielilor aferente chiriei și întreținerii locuinței. Dacă solicitantul are un venit inferior acestei valori, statul italian va plăti doar diferența până la realizarea plafonului minim stabilit. Această diferență plătită de stat nu poate fi sub valoarea de 480 euro pe an.

Dacă solicitantul este o persoană singură și fără venituri, va primi toată contravaloarea ajutorului de 500 euro pe lună, la care se adaugă 280 euro pe lună ca suport locativ, în cazul în care nu are o locuință, și va beneficia de tarife speciale la energie electrică și alimentarea cu gaze naturale.

@rotalianul