Doi români din Italia riscă să ajungă la închisoare după ce au încercat să obțină „Venitul de Cetățenie” cu documente false

Doi cetățeni români, în vârstă de 46 și 20 de ani, au fost denunțați de carabinierii din Ripalta Cremasca, provincia italiană Cremona, pentru fraudă agravată în vederea obținerii de fonduri publice, fals prin substituire de persoană și uz de fals, după ce au încercat să obțină „Venitul de Cetățenie” (Reddito di Cittadinanza) folosind documente false.

Potrivit publicației locale Cremona Oggi, cei doi români s-au prezentat la ora 11:00 din data de 9 septembrie 2020 la oficiul poștal din localitate pentru a solicita Venitul de Cetățenie, un ajutor social destinat numai cetățenilor italieni sau persoanelor rezidente în Italia de cel puțin 10 ani și numai în anumite condiții. Cel mai tânăr dintre ei, însă, a prezentat documente de identitate eliberate de autoritățile române, dar funcționara de la ghișeu i-a explicat că nu poate primi această indemnizație dacă nu are rezidența.

În acel moment, bărbatul de 46 de ani a prezentat cererea sa împreună cu o carte de identitate și un cod fiscal eliberate de autoritățile italiene care au fost acceptate de funcționara oficiului poștal. La câteva momente după aceea, însă, femeia a observat că persoana care apare în fotografia din documentul de identitate nu corespunde cu imaginea bărbatului care încearcă să obțină indemnizația.

După ce s-a consultat și cu directoarea oficiului poștal, cele două au decis apoi să informeze carabinierii în legătură cu cele întâmplate, iar aceștia din urmă s-au prezentat în scurt timp la fața locului pentru ulterioare verificări. În urma unei analize detaliate asupra documentelor, carabinierii au constatat că documentul de identitate era într-adevăr fals, iar cei doi bărbați încercau să obțină Venitul de Cetățenie fără a avea dreptul la acest ajutor social.

Cetățenii români s-au justificat în fața carabinierilor spunând că, de fapt, voiau să facă un serviciu unei alte persoane și că dacă aveau intenția de a face ceva ilegal, ar fi fugit la vederea forțelor de ordine. Pe de altă parte, nici nu au avut timp să se gândească la fugă fiindcă au fost luați prin surprindere de intervenția carabinierilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mai multe informații despre „Venitul de Cetățenie” și alte ajutoare din partea statului italian:

Distribuie acest articol