Drama unor părinți români din Italia care și-au văzut copilul murind la numai 6 luni și nu aveau bani nici măcar să-l îngroape

Micuțul de origine română, Samuele Rocco Durcan, s-a născut pe data de 21 iunie 2019 la spitalul din Reggio Calabria în a șaptea lună de sarcină și medicii au descoperit imediat după naștere că acesta suferea de o malformație la inimă. Transferat apoi la spitalul din Taormina, provincia Messina, Samuele a fost supus la trei operații de-a lungul celor șase luni de viață ale sale, în speranța că medicii îi vor putea salva viața, dar pe data de 13 decembrie 2019 inima sa a cedat.

Părinții copilului, Cristina și Nicolae, amândoi de cetățenie română, dar rezidenți în localitatea Rosarno din provincia Reggio Calabria, au fost nevoiți să trăiască practic în spital alături de Samuel timp de jumătate de an și au consumat toate resursele lor financiare în această perioadă. Bebelușul nu a ieșit din spital nici măcar o zi în scurta sa viață și atunci când au fost loviți de această tragedie, conaționalii noștri nu aveau posibilitatea nici măcar să-i ofere o înmormântare demnă, creștinească, din cauza lipsei de fonduri.

Timp de 45 de zile după moartea sa, cei doi părinți români au fost nevoiți din acest motiv să lase trupul neînsuflețit al lui Samuele la morga din Taormina, pe insula siciliană și probabil ar mai fi stat mult acolo dacă la un moment dat nu ar fi intervenit primăria localității respective care s-a oferit să plătească înmormântarea, cu condiția să fie îngropat în acea localitate, care se află pe insula Sicilia și totodată la circa 110 kilometri distanță de casa părinților. Decizia primăriei din Taormina a venit după ce a contactat primăria din localitatea de rezidență a conaționalilor noștri și a descoperit că nu există fonduri nici măcar din partea autorităților locale pentru a ajuta familia să transporte corpul copilului decedat și să-l îngroape pe acesta în Rosarno, aproape de familia lui.

Între timp însă a intervenit Fundația „La Casa di Giacomo”, care se ocupă în general cu ajutorarea familiilor cu copii bolnavi de cardiopatie, cum a fost și Samuele, și s-a oferit să plătească nu doar transportul corpului neînsuflețit de pe insula siciliană până la Rosarno, ci și cheltuielile de înmormântare. Micuțul nostru conațional a fost înmormântat creștinește în data de 3 februarie 2020, în cimitirul din localitatea unde părinții lui locuiesc, având astfel posibilitatea să-i ducă din când în când o floare la mormânt și să-i aprindă o lumânare.

Foto: approdonews.it

Laura, președintele Fundației „La Casa di Giacomo”, o mamă de cetățenie italiană care a trecut prin aceeași situație la rândul ei cu fiul său, în urmă cu câțiva ani, a precizat:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Când am aflat vestea, mi-a înghețat inima. Eu, care am trăit această durere și care am posibilitatea să mă duc la mormântul fiului meu ori de câte ori simt nevoia, să văd că acești părinți nu puteau face la fel sau că pentru ei ar fi fost complicat, m-a motivat să fac tot ce mi-a stat în putere pentru a-l aduce aproape de familie. Am fi vrut să-i putem ajuta cumva încă de la începutul acestui calvar care s-a terminat în cel mai rău mod posibil, dar nu aflasem de această situație. De aceea îi invit pe toți cei care sunt la curent cu astfel de situații în care este nevoie de ajutor să contacteze Fundația. Sunt sigură că fiul meu este mândru de ceea ce Fundația a făcut pentru micul Samuele și părinții săi și că va continua să fie prezent în amintirea numelui său și în dragostea care o avem dintotdeauna față de el”.