Dramă pentru doi părinți aflați la muncă în străinătate, fiica lor s-a spânzurat în apartamentul bunicii cu care locuia în România

Ioana Tudor, o adolescentă în vârstă de 17 ani, elevă la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” din Pucioasa, a fost găsită spânzurată în apartamentul în care locuia cu bunica sa, din oraşul Fieni, județul Dâmbovița. Părinţii fetei sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Potrivit informaţiilor transmise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, fata a fost găsită de bunica sa.

Dimineaţă, cele două au vrut să meargă la spital pentru că fata a spus că se simte rău. Apoi, tânăra s-a răzgândit şi a rămas acasă, iar bunica a plecat la doctorul de familie ca să îi ia scutire medicală pentru că nu a mers la cursuri. La întoarcere, bunica a găsit-o pe fată spânzurată.

Poliţia investighează cazul, nu se ştie la acest moment dacă fata avea vreo suferinţă cronică sau dacă mai încercase să se sinucidă. Anchetatorii n-au găsit niciun bilet de adio şi fac cercetări pentru a stabili ce a determinat-o pe faţă să renunţe la viaţă, informează adevărul.ro.

Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi să lucreze în altă ţară reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă. Ei au nevoie de suport specializat emoţional şi educaţional.

Statisticile oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie cu privire la copiii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate au înregistrat o creştere semnificativă în ultima perioadă, de la 85.000 de copii în decembrie 2015 la peste 97.500 în martie 2017. O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au arătat că datele oficiale prezintă doar o parte din dimensiunea fenomenului. Datele colectate de la Inspectoratele Școlare, de Salvaţi Copiii şi Ministerul Educaţiei, au relevat însă un număr mult mai mare de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, peste 200.000.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În etapa adolescenței mai ales, lipsa părinților atrage după sine o lipsă a reperelor. Care nu poate suplini acoperirea, de la distanță, de către părinții absenți, a nevoilor financiare. Și aceasta întrucât, atenționează psihologul Maria Verdi, adolescența vine cu un întreg arsenal de schimbări fiziologice, hormonale și emoționale care, dacă nu sunt gestionate corect, pot duce la instalarea unor stări conflictuale interioare.

„Comunicarea pe Skype nu aduce liniștirea, hrana și siguranța copilului. Adolescentul are nevoie de părinți alături de el. Este perioada în care este necesară supravegherea dezvoltării lui. Îi redăm încet libertatea, ieșirea în lume se face în ritmul propriu fiecărui copil. Aflat în etapa a doua a scenariului de viață, tot ce intră nou în viața lui îl poate ajuta sau perturba pe o perioadă mare de timp. Este supus noilor tentații specifice vârstei, poate căpăta dependențe nesănătoase. Unii adolescenți nu se plac așa cum sunt, au stima de sine scăzută, se izolează. Alții renunță la studii. Sunt și adolescenți care preiau toate sarcinile administrative în lipsa părinților. Aceștia se maturizează timpuriu, sunt cei care au în grijă bunicii bolnavi, gospodăria. Sunt copiii fără copilărie”, atenționează Maria Verdi.