Drama unei familii întoarse definitiv în România. Soțul a murit după ce a luat o infecție din spitalul în care era internat

O femeie din Cluj a câștigat în prima instanță daune morale de 300.000 de euro după ce soțul ei a murit din cauza unei infecții nosocomiale contractate în spital. Avocații susțin că numărul proceselor similare a crescut în ultimii ani

Cei doi soți și copilul lor, în vârstă astăzi de 15 ani, au trăit mai mulți ani în Spania, dar au decis să se întoarcă definitiv în România pentru a trăi pe pământul natal.

În ianuarie 2017, relatează Știrile Pro TV, un bărbat de 46 de ani a fost internat la Neurochirurgie în Spitalul Județean de Urgență Cluj, după ce a suferit un accident vascular cerebral.

La scurt timp după operația reușită, acesta a fost diagnosticat cu o infecție nosocomială – acinetobacter baumanni – un agent infecțios specific spitalelor, cu rezistență ridicată. Două luni mai târziu, bărbatul a decedat, iar familia a început să caute dreptatea în tribunale.

Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a afirmat: „Trei sute de mii de euro este o sumă decentă. Este o formă de compensare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Familia a rămas fără locuință, ei au venit din Spania pentru a-și construi un viitor în România”.

Inițial, familia ceruse o sumă mai mare, dar judecătorii au decis să acorde mai puțin de jumătate.

Anca Rad, judecător la Tribunalul Cluj, a aexplicat: „Reclamanta a solicitat acordarea sumei de 250.000 de euro, iar reclamantul suma de 500.000 euro, cu titlul de daune morale invocând decesul soțului, respectiv tatălui, ca urmare a unei infecții nosocomiale. Tribunalul Cluj a admis în parte”.

Din suma totală, 100.000 de euro vor reveni soției pacientului, iar 200.000 de euro fiului de 15 ani, mai scrie sursa citată. Unitatea medicală are 30 de zile pentru a face recurs.

Spitalul de Urgență din Cluj are o incidență a infecțiilor nosocomiale de aproximativ 1,5%. În secțiile de terapie intensivă, rata este de peste 5%.

Prof. Dr. Simona Nicoară, director medical al Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, a declarat: „Eu nu pot să comentez o hotărâre judecătorească. Infecțiile asociate asistenței medicale sunt o realitate în toate spitalele”.

Într-un caz similar, un bărbat de 39 de ani din județul Neamț a obținut daune morale de 150.000 de euro, plătite în tranșe, după ce a fost infectat cu stafilococ auriu în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Alexandru Filimon, managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, a declarat: „Pacientul respectiv a fost internat în octombrie 2015. Așa a decis instanța în urma procesului pe care dumnealui l-a intentat spitalului în 2018.

- Continuarea după publicitate -

Am reușit să plătim daune morale în valoare de 150.000 de euro, începând cu luna octombrie anul trecut până în luna martie anul acesta”.

Procesele de acest gen durează mulți ani, deoarece la dosar este nevoie de toate expertizele medicale din timpul spitalizării.

Dacă reclamanții nu au suficienți bani pentru a intenta procesul, ei pot cere ajutor public judiciar, iar taxa de timbru le poate fi redusă. Această taxă este stabilită în raport cu suma daunelor morale cerute.

Conform unui raport al Comisiei Europene, România raportează aproximativ 1,4% infecții intraspitalicești, o rată mai mică în comparație cu alte țări europene, unde media este de 5%.