După 20 de ani în Italia, s-au întors acasă și au deschis „La Victorița lu’ Ilie”, un punct gastronomic local

Familia Ilie și Victorița Scurtu, care a petrecut două decenii muncind în Italia, a deschis recent un nou Punct Gastronomic Local, numit „La Victorița lu’ Ilie”, în comuna Cormaia, Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud.

După ani de muncă în Italia, cei doi soți s-au întors definitiv acasă și s-au dedicat agroturismului.

Au investit toți banii adunați în străinătate la ieșirea din Sângeorz-Băi spre Maieru, pe o bucată de pământ primită de la socri, peste apă, unde au ridicat o casă în stil tradițional, dar cu dotări moderne, informează Timp Online.

photo_2023-06-30_15-44-06
Ilie și Victorița Scurtu. Sursa foto: Ungureanu Dănuț – Director, Agenția Națională a Zonei Montane

„Imediat după Revoluție, am plecat în Germania, apoi 21 de ani am stat în Italia cu soția. Eu am muncit agent de pază în turism și soția mea a urcat tot în turism. Ne-am hotărât să ne tragem către casă, că-i mai bine, ne-am săturat să trăim printre străini”, a spus Ilie Scurtu, în vârstă de 60 de ani.

Ilie a povestit cum a luat naștere ideea de a deschide Punctul Gastronomic Local „La Victorița lu’ Ilie”:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Niște motocicliști nemți s-au oprit să mă întrebe unde ar putea mânca și atunci mi-a venit ideea că aș putea fi eu gazdă pentru turiștii străini, mai ales că am stat decenii bune în străinătate și mă descurc să vorbesc în două limbi.”

photo_2023-06-30_15-49-15
Punctul Gastronomic Local „La Victorița lu’ Ilie”

În toată această aventură, a avut alături o persoană specială, pe soția lui, Victorița, în vârstă de 58 de ani, care este înzestrată cu un deosebit talent culinar:

„Știu să fac și mâncare românească, și italiană, știu de toate și ce nu știu învăț pentru că atât cât trăiești înveți. Noi, în zona Sângeorzului, avem ciorba de salată, pârciogi cu unsoare și cu cârnați, preferata copiilor mei care stau la Cluj. Sunt cartofi în unsoare cu cârnați de casă și cu jumări și varză acră murată.

De dulce fac gogoși, prăjituri cu măr, cu prune, cozonaci. Avem și noi grădina noastră, dar am vorbit și cu ciobanii de la stâne să ne dea din produsele lor. Am un tată de 86 de ani care povestește de când era războiul. Oaspeții noștri pot mânca ce le poftește inima și pot afla multe lucruri interesante de la tatăl meu și chiar de la noi”, a spus Victorița Scurtu.

357032871_593678342752150_8350988383445740046_n
Punctul Gastronomic Local „La Victorița lu’ Ilie”. Sursa foto: Mesaher24.ro

Evenimentul de inaugurare a punctului gastronomic a fost un real succes, bucurându-se de prezența Mariei Bidian și Sandei lu’ Mărișica, ambele deținând Puncte Gastronomice Locale în Bistrița Bârgăului și Sângeorz-Băi.

Cu această ocazie, președintele CJ Radu Moldovan a oferit o diplomă gazdelor și le-a dorit mult succes pe drumul pe care au pornit.

Familia Scurtu nu este doar un exemplu de determinare și ambiție, ci și o sursă de inspirație pentru comunitatea locală.

După o viață dedicată muncii în străinătate, ei au ales să se întoarcă acasă, să investească în comunitatea lor și să împărtășească frumusețea și tradițiile locale cu turiștii.

Punctele gastronomice locale sunt unități reprezentate de bucătăriile particulare din incinta locuințelor din mediul rural, unde se prepară și se servesc produse culinare, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane.