Elev român scrie o înjurătură în limba italiană la adresa profesorului său, daune morale de mii de euro pentru jignirile postate pe Facebook

Mai mult de un miliard de oameni folosesc în fiecare zi rețelele de socializare, cea mai populară dintre acestea fiind Facebook. Cum natura umană nu presupune numai emoții pozitive, se întâmplă adeseori să vizualizăm mesaje instigatoare la violență și ură ori un limbaj jignitor adresat altor persoane sau grupuri sociale. Cei care transmit aceste mesaje fac dovada unei lipse de respect față de semenii lor și aduc atingere dreptului la imagine și demnitate ale acestora, legea pedepsindu-i cu amenzi usturătoare.

A luat nota 4 la școală și s-a răzbunat pe Facebook

Părinţii unui elev din județul Botoșani, au fost obligaţi de instanţă să plătească daune morale unui cadru didactic, după ce băiatul lor care fusese notat cu 4 la orele de curs, a postat pe Facebook o înjurătură în limba italiană şi a folosit un limbaj necorespunzător la adresa profesorului.

În urma acestor postări, cadrul didactic a ajuns ţinta unor ironii din partea elevilor, mesajul scandalizând mediul profesoral, care a solicitat convocarea de urgenţă a Colegiului Profesoral. Cum imaginea cadrului didactic a avut de suferit, mesajele afectându-i demnitatea şi buna reputaţie, băiatul şi părinţii acestuia au fost acţionaţi în instanţă pentru răspundere delictuală, iar instanţa a admis acţiunea şi i-a obligat la plată. Deşi a fost atacată cu apel, sentinţa a fost menţinută şi de Tribunal.

Ceartă între cumnate

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A păţit-o și o femeie din comuna Vorona, care a fost obligată de Judecătoria Botoşani să-i plătească daune morale de peste 20.000 de lei unei cumnate, după ce a postat mai multe mesaje jignitoare la adresa acesteia pe contul de Facebook.

Procesul a fost deschis anul trecut, după ce fosta cumnată, L.P., exasperată de informaţiile neadevărate postate de sora fostului ei soţ, a apelat la instanţă pentru a o determina  pe C.L.P. să înceteze să publice mesaje jignitoare.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Botoşani, iar procesul a durat până zilele trecute când instanţa de judecată a obligat-o pe C.L.P. „să întrerupă denigrarea reclamantei în viitor pe reţelele virtuale de socializare – Facebook, blog, precum şi prin mijloacele de informare în masă”. Totodată, magistraţii au obligat-o pe femeie să-i plătească 4.500 de euro, reprezentând daune morale „rezultate în urma prejudiciului de imagine, atingerii adusă onoarei şi reputaţiei, prin publicarea în mod repetat, prin mijloacele de informare în masă şi alte reţele de socializare, de mesaje şi afirmaţii defăimătoare” – se arată în decizia instanţei, relatează monitorulbt.ro.

Rufele murdare se spală în familie

- Continuarea după publicitate -

O decizie recentă a Tribunalului Brăila a obligat un bărbat să plătească fostei soții 10.000 de lei după ce acesta a postat pe Facebook mesaje și afirmații despre profilul moral al acesteia. De asemenea, Tribunalul Bucureşti a decis anul trecut ca un chiriaş să-i plătească fostului proprietar daune de 5.000 de euro, după ce a postat pe Facebook un mesaj defăimător la adresa acestuia.

Libertate de exprimare, nu atac la onoare

Deși cei care apelează la un limbaj jignitor în spațiul online pot invoca libertatea de exprimare, aceștia trebuie să știe că expresiile pe care le folosesc nu pot prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a unei persoane și nici dreptul la propria imagine, iar sumele pe care pot ajunge să le plătească sub formă de daune morale pot ajunge la mii de euro.

În Italia

Hotărârea nr. 50 din 2 ianuarie 2017 a Curții Supreme de Casație vorbește în mod clar: jignirea prin intermediul rețelelor sociale poate fi considerată infracțiune de defăimare a persoanei și se pedepsește cu o pedeapsă cuprinsă între 6 luni și 3 ani închisoare sau cu o amendă începând de la 516 euro.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20