Fermele agricole din sudul Italiei și exploatarea ilegală a imigranților, în atenția autorităților italiene

Autoritățile italiene au reținut 14 persoane suspectate de apartenență la o rețea ce recruta imigranți extracomunitari din centrele de cazare pentru a-i angaja ilegal în ferme din sudul Italiei, informează cotidianul Gazzetta del Sud.

Carabinierii din provincia Cosenza au emis 14 ordonanțe de reținere pe numele unor indivizi acuzați de intermediere ilicită a forței de muncă.

Potrivit anchetatorilor, suspecţii recrutau din centre de cazare solicitanţi de azil din Nigeria, Senegal şi Somalia pe care îi trimiteau să lucreze ilegal ca sezonieri în ferme agricole din sudul Italiei.

Ministrul de Interne, Marco Minniti, a dispus inspecții în fermele unde există suspiciuni că imigranții lucrează în condiții improprii.

Agricultura italiană depinde, de mulţi ani, de imigranţi. O organizaţie agricolă italiană estimează că circa 120.000 de imigranţi lucrează la fermele din sudul Italiei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Săptămânalul „The Observer” a făcut un reportaj în luna martie în care prezenta, îndeosebi, aspectele exploatării femeilor în fermele din sudul Italiei, femei victime ale abuzurilor sexuale şi nu numai.

Potrivit cotidianului citat, 5.000 dintre aceste femei sunt românce, număr la care s-a ajuns doar în ultimii zece ani, cifrele oficiale arătând că numai 36 de românce lucrau în provincia Ragusa în 2006.

Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, declara următoarele, conform site-ului eurostiri.eu:

„Autoritățile din Italia și din România trebuie să ia măsuri de urgență astfel încât legumele produse în Sicilia să nu fie mai departe stropite cu sudorile disperării, ale umilinței și cu sângele copiilor avortați de sclavele sexuale din România care muncesc în această zonă!

(…)Cred că este timpul ca Italia să lase deoparte ipocrizia și să treacă de la vorbe la fapte astfel încât aceste crude realități recunoscute de însuși șeful jandarmeriei din Sicilia să înceteze. Este de notorietate publică ce se întâmplă pe plantațiile cultivatorilor de legume din Italia, aspect reliefat și de parlamentarul italian Marisa Nicchi, după cum de aceeași notorietate publică este tăcerea complice a autorităților italiene.

Consider că această problemă nu trebuie să îl lase indiferent nici pe premierul Grindeanu după cum nici pe comisarul european Thyssen. Inacțiunea acestora îi face complici cu tăcerea autorităților italiene care preferă să consume mai departe roșii și ardei stropite cu sângele copiilor avortați de sclavele sexuale de pe plantații, ceea ce mi se pare inadmisibil. ”

Distribuie acest articol