Guvernul italian prelungește interdicția de circulație între regiuni. Zonele roșii se vor extinde

Guvernul italian condus de Mario Draghi prelungește interdicția de călătorie între regiuni până la data de 27 martie, în vederea limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2. Italia va continua de asemenea să fie împărțită pe culori, dar parametrii pentru stabilirea nivelurilor de risc ar putea fi schimbați. Zonele roșii se vor extinde acolo unde apar focare cauzate de noile variante ale virusului.

Reprezentanții regiunilor au respins ipoteza de „zonă portocalie pentru toată Italia” așa cum se discutase anterior și au cerut simplificarea și corectarea modelului în trei culori, revizuind criteriile și adăugând 21 de parametri de clasificare. Zonele roșii se vor extinde și vor cuprinde și localitățile învecinate focarelor.

Pe lângă decretul care va fi aprobat astăzi, 22 februarie, privind prelungirea interdicției de călătorie între regiuni pentru 30 de zile – prin urmare până la 27 martie, calculând termenul scadent care este stabilit pentru 26 februarie – executivul va începe finalizarea listei noilor reguli care vor intra în vigoare de la 6 martie: „Ne vom mișca în armonie cu celelalte țări”, i-a asigurat prim-ministrul Draghi pe colegii din guvern. Ministrul Afacerilor Regionale, Maria Stella Gelmini, a subliniat necesitatea de a ajunge la „soluții” de „adevărată unitate națională în lupta împotriva unui inamic care, din păcate, a făcut deja aproape 100 000 de victime”.

Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, nu exclude restricții suplimentare deoarece este îngrijorat de circulația puternică a variantei engleze care „într-o lună” ar putea suplini virusul cunoscut acum doar un an în Europa.