Idei de afaceri românești: după 8 ani petrecuți în Italia, s-a întors în România ca să se facă cioban

Rareş Constantinescu are 30 de ani și s-a născut la Caracal, în judeţul Olt. După ce a fost plecat opt ani de zile în Italia unde a lucrat în publicitate, a decis să se întoarcă în țară împreună cu soția sa. Și-a cumpărat 200 de oi și și-a făcut o stână la Valea Doftanei, în județul Prahova, unde socrul lui Rareș avea deja o fermă cu 100 de oi, trecând astfel de la sectorul publicitar italian la a fi cioban în țara sa!

Rareș Constantinescu, sursa foto: lumeasatului.ro

Rareş spune că după ce a terminat un liceu, apoi o școală de tehnicieni silvici a plecat în Italia unde a lucrat timp de opt ani de zile într-o firmă de marketing și publicitate. În Italia, a întâlnit o tânără română pe care a cerut-o de soţie, iar la puţin timp au decis să se munte înapoi în ţară unde să înceapă o afacere care să aibă la bază ceva tradiţioal, autentic românesc. Aşa că, de la publicitate, Rareş a ajuns cioban la stână.

„Am vrut să facem ceva al nostru, ne-am întors din Italia şi am început să creştem oi şi vaci. Am avut 200 de oi, dar am mai vândut din ele. Acum mai avem 120 de oi şi 14 vaci. Sper ca lumea să-şi dea seama că oaia, dar şi vita au o carne foarte sănătoasă, mult mai bună decât cea a porcului. Am început afacerea de la zero pentru că nu am ştiut nimic despre acest sector, dar acum putem să spunem că ne pricepem. Eu sunt oltean de fel, dar am ajuns în Valea Doftanei pentru că de aici este soţia mea”, a declarat Rareş Constantinescu, citat de Adevărul.

Rareș Constantinescu, ciobanul din Valea Doftanei a fost unul dintre participanţii la caravana „Alege oaia!”, eveniment creat de ministrul Agriculturii Petre Daea, care a ajuns sâmbătă, 11 noiembrie, la Ploieşti. Ministrul a fost curios să asculte povestea tânărului Rareş, un personaj care se distingea din mulţimea crescătorilor de animale prin ţinuta sa nonconformistă şi fără legătură cu noua sa meserie. Când a aflat motivul pentru care tânărul oltean a decis să se întoarcă în România, Daea l-a felicitat: „Bravo, eşti un exemplu! Aşa trebuie!”, i-a spus ministrul Agriculturii tânărului.

Birocrația românească, mai obositoare decât munca fizică

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Efortul fizic e mai lesne de suportat decât birocrația, a delarat însă Rareș Constantinescu. Tânărul fermier spune că „începând de la pășuni, dosare APIA, subvenții care nu vin la timp, totul presupune multă alergătură și teancuri inutile de hârtii. Pentru un mic fermier ori pentru ceea ce reprezintă el în România zic că este sufocant“.

Totul are o compensare însă, viața la munte are părțile ei unice, frumoase. „Când urc la stână, uit și de birocrație, și de plăți întârziate, și de tot!”

Distribuie acest articol