În atenția românilor din străinătate care călătoresc cu minori! Noi măsuri adoptate de Guvernul României

Guvernul a adoptat azi, 17 iulie a.c., un proiect de interes pentru românii de pretutindeni, ne avizează Ministerul pentru Românii de Pretutindeni într-un comunicat transmis publicației noastre.

Prin Hotărârea de Guvern, ne înștiințează comunicatul respectiv, a fost îmbunătățit cadrul legislativ privind condițiile în care românii pot călători în străinătate împreună cu copiii minori. Prin modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin HG nr. 94/2006 se clarifică documentele doveditoare privind stabilirea domiciliului sau a reședinței minorului în țara de destinație.

Totodată, au fost incluse prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare pentru documentele eliberate de autorități oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistență juridică ce prevăd scutirea de astfel de formalități.

De asemenea, devine posibil ca declarația celuilalt părinte, a ambilor părinți sau a reprezentantului legal să fie dată pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii.

În cazul minorilor care se deplasează în străinătate pentru studii, se instituie posibilitatea ca aceștia să prezinte documente emise de instituția de învățământ pe care o va frecventa. Mai mult, însoțitorul unui minor va putea depune o declarație pe proprie răspundere referitoare la țara de destinație sau cea de reședință sau de domiciliu a minorului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

V-ar mai putea interesa:

Distribuie acest articol