Îngrijitoare română din Italia cere 150.000 de euro drepturi de la fiul bătrânei pe care a asistat-o

„Aveam un contract de muncă în regulă pentru jumătate de zi, dar în realitate lucram ca «badantă» zi și noapte la acea familie.”

Aceasta este declarația unei românce în vârstă de 50 de ani care a lucrat ca îngrijitoare la o pensionară din localitatea italiană Motta di Livenza, provincia Treviso și care, la circa trei ani după ce bătrâna a murit, a decis să-l dea în judecată pe fiul acesteia, un avocat în vârstă de 55 de ani, pentru ca munca prestată să-i fie plătită în mod corespunzător. Conaționala noastră, ajutată de avocatul Claudio Rivellini, pretinde astfel în tribunal să i se plătească suma de 150.000 de euro, care constă în drepturi și contribuții neplătite pentru o muncă depusă într-un număr mult mai mare de ore decât scria pe contract.

Fiul bătrânei însă se apără spunând că românca noastră avea contractul de muncă înregistrat pe numele mamei lui, deci nu era el angajatorul. Îngrijitoarea în schimb i-a spus judecătorului cum stăteau de fapt lucrurile: „Era el cel care îmi spunea ce să fac, cel care îmi plătea salariul și se ocupa de toate treburile pentru mama sa (plătea facturi, gestiona contul în bancă, etc.)”

Inițial, „badanta” româncă a încercat să ajungă la un acord cu fiul bătrânei, care astăzi este apărat de avocatul Marco Padovan, dar cererile româncei au fost respinse mereu.

„Mai întâi fiindcă îngrijitoarea a fost angajată cu contrat de muncă de către mamă și nu de către fiu, apoi din cauză că sumele și orarul de muncă (declarat de îngrijitoarea română – n.r.) nu corespund cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 5-6 ani”, spune avocatul fiului citat de Il Gazzettino.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe de altă parte, femeia română riscă acum să fie judecată ea însăși după ce fiul bătrânei a denunțat-o pe îngrijitoare pentru defăimare. Potrivit celor denunțate de avocat, în perioada 7 aprilie – 11 iunie din 2018, românca a făcut unele afirmații de față cu alte persoane despre fiul pensionarei asistate, iar acestea i-au adus bărbatului un prejudiciu de imagine și, totodată, probleme în căsnicie.

„Că…ul ăla urât, o să plătească pentru asta. Fiu de cu..ă, îl dau în judecată, așa o să-mi plătească și îmi cumpăr casă… și așa nu mai cheltuie banii cu amantele…”, ar fi spus îngrijitoarea română.

Vorbele au ajuns bineînțeles și la urechile soției fiului bătrânei, având inițial consecințe grave pentru acesta, spune procurorul Giulio Caprarola care a prezentat cazul unui judecător pace, acesta urmând să analizeze dosarul și să decidă apoi dacă „badanta” va fi trimisă în judecată pentru calomnie sau nu. La prima audiere judecătorul a amânat procedura de trimitere în judecată, sugerând celor două părți să închidă disputa cu un acord.

Între timp a început procesul în care conaționala noastră își cere drepturile bănești pentru munca prestată, dar și în acest caz judecătorul Massimo Galli le-a dat timp câteva săptămâni celor două părți să discute și să ajungă la un acord comun înainte să meargă înainte cu procedura. Cu toate acestea, avocatul fiului bătrânei a spus că acesta va plăti exact „nimic” din suma pe care o pretinde îngrijitoarea română. Pe de altă parte, se spune că și femeia ar fi redus suma pretinsă de la 150.000 de euro la 35.000 de euro.

„Mi se pare că ne regăsim într-o situație paradoxală care însă ar putea avea consecințe grave asupra existenței unor oameni. Eu, ca și alții dealtfel, m-am întrebat de ce o îngrijitoare, din senin, la mai bine de 3 ani de la moartea femeii cu care semnase un contract de muncă regulat, vine cu pretenții financiare consistente? Dar în special de ce a continuat să îndeplinească sarcini epuizante pentru mai multe ore decât cele prevăzute în contract și pentru o perioadă foarte lungă de timp, fără a cere vreodată mai mulți bani? Din câte am înțeles, este o metodă (de-a face mai mulți bani – n.r.) aceasta de a avea pretenții enorme financiare”, mai spune avocatul Padovan care-l asistă pe fiul bătrânei.

Distribuie acest articol